Lidl dropper salg af tobak

Lidl 9. maj 2023 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Helle-Karin Helstrand
  • Senest inden udgangen af 2028 vil det ikke længere være muligt at købe tobaksvarer i Lidls 139 butikker i Danmark

Lidl dropper senest ved udgangen af 2028 salget af tobak i sine butikker. Kæden har aktuelt 139 butikker.

Allerede i løbet af denne sommer vil Lidl fjerne 20 procent af cigaretterne fra hylderne, mens en ny tobaksfri butik åbner torsdag i Hjørring. 

Lidl er partner i ”Røgfri Fremtid”, der er et samarbejde mellem TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse med en vision om at gøre Danmark røgfrit.

- Det skal gøres på den rigtige måde, og det er derfor, vi har valgt at udfase det over en periode på fem år. Vi håber, kunderne reagerer positivt på initiativet og vil vælge Lidl på baggrund af vores andre fødevarer, siger Khalil Jehya Taleb, viceindkøbsdirektør i Lidl Danmark.

Han vil ikke sætte tal på, hvor stor en indtægt den tyskejede discountkæde i Danmark vil gå glip af. Han håber dog, at initiativet breder sig til Lidls konkurrenter.

- Der er ingen tvivl om, at vi vil tabe omsætning. Men det vægter mere, at vi bakker op om Kræftens Bekæmpelses dagsorden om en røgfri generation. Hvis vores kollegaer i branchen er interesserede i en hurtigere udfasning, så kigger vi også ind i det, siger Khalil Jehya Taleb i følge en pressemeddelelse fra Lidl.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse dør næsten 16.000 danskere hvert år af rygning. Derfor møder Lidls initiativ også stor opbakning fra Kræftens Bekæmpelse, der håber, at initiativet kan sætte skub i løsninger, der reducerer antallet af rygere. 

- Det er et fantastisk initiativ, som åbner helt nye muligheder for tobaksforebyggelse og betyder, at færre børn og unge begynder at ryge, og det bliver lettere at forblive røgfri for dem, som prøver at holde op, siger Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.  

Trods prisstigninger, tobak gemt under disken og neutrale cigaretpakker er antallet af rygere i Danmark ikke blevet mindre siden 2020, fremgår af pressemeddelelsen fra Lidl.

This describes the image

- Det er svært at stoppe med at ryge, og det gør det bestemt ikke nemmere, når tobak er så let tilgængeligt. Derfor udfaser vi salget af tobaksvarer i vores butikker, da vi som stor dagligvarekæde har et ansvar i at skabe en røgfri fremtid, siger adm. direktør i Lidl, Jens Stratmann.

 

This describes the image

Lidls HR-direktør Hauge Daene skriver på Linkedin, at "det er vigtigt at understrege, at vi hverken kan eller vil bestemme, hvorvidt vores kunder eller kolleger ryger, men at vi har en holdning til de varer, vi sælger. Som et led i initiativet vil vi efter sommerferien tilbyde kolleger, der er interesseret, et rygestopkursus.
 

 

Opdateret 9. maj 2023