Transfedt-debat blusser op på ny
I næste uge forventes EU-Parlamentet at godkende Kommissionens beslutning om at fastsætte en grænse, så der på europæisk plan højest må være 2 pct. industrielt fremstillede transfedtsyrer pr. 100 gram fedt i fødevarer.
Hos Margarineforeningen, der er brancheorganisation for plantebaserede fødevarer, undrer man sig imidlertid over, at der ikke også sættes grænser for animalske transfedtsyrer, som f.eks. findes i mælk.
- 4 pct. af fedtindholdet i mælk er transfedt, og i følge DTU’s undersøgelser af danskernes kostvaner kommer 80 pct. af transfedtsyrerne i kosten fra mælkefedt. Mælkefedt er således i dag den største kilde til indtag af de farlige transfedtsyrer, udtaler Frederik Madsen, sekretariatsleder i Margarineforeningen.
Fokus på animalsk transfedt
Frederik Madsen mener, at fødevareindustrien og detailhandlen gennem mere end 20 år har gjort en stor indsats for at fjerne de plantebaserede transfedtsyrer i fødevarerne.
Derfor opfordrer han fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til at sætte fokus på de animalske transfedtsyrer.
- Det vil både være logisk, fair og redelig forbrugeroplysning, hvis ministeren arbejder for, at der i EU indføres krav om mærkning af alle fødevarer med et indhold af mere end 2 pct. animalske transfedtsyrer, siger Frederik Madsen.