Stor interesse for grøntsager fra nyt dansk etagelandbrug

Leverandører 2. sep 2021 -
This describes the image
Nordic Harvest er en af de største vertikale farme i Europa. I en hal i Copenhagen Markets i Taastrup dyrkes der salater, kål og krydderurter i 14 etagers højde, og det foregår i en bæredygtig produktion. FOTO: HENRIK FRYDKJÆR
  • Nordic Harvest er i fuld gang med at levere til danske kunder. Næste punkt på dagsordenen er at etablere sig i de øvrige nordiske lande

Skrevet af: Henrik Denman

Den danske virksomhed Nordic Harvest er i fuld gang med at levere grøntsager til både dagligvarehandlen og foodservicebranchen.

Salling Group var den nye virksomheds første kunde, og produkterne sælges i Føtex og Bilka over hele landet. Den første kunde i foodservicebranchen er Meyers kantiner. 

Nordic Harvest er en af de største vertikale farme i Europa. I en hal i Copenhagen Markets i Taastrup dyrkes salater, kål og krydderurter i 14 etagers højde, og det foregår i en bæredygtig produktion.

I det kommende år vil produktionen i Taastrup blive forøget, og derefter forventer stifter og direktør i virksomheden, Anders Riemann, at kunne starte produktion af grøntsager i vertikale farme i de andre nordiske lande.

– Om nogle måneder kan vi lave udvidelsen, som vil give tre gange så stor produktion. Vi har lavet alt i moduler. Så kan vi hurtigt bygge det igen et andet sted, og vi vil bygge i Norge, Sverige og Finland. Det er lande, hvor man også importerer mange grøntsager om vinteren, og hvor forbrugeren også efterspørger produkterne på alle tider af året, siger han.

I første omgang leverer Nordic Harvest næsten tre tons salat og krydderurter om ugen til Salling Group. Det er samtidig planen, at der løbende skal prøves nye produkter af i Salling Groups kæder.

Ifølge Anders Riemann har Salling Group fra starten været fokuseret på, hvor meget Nordic Harvest kan producere. 

- De mener, det er vigtigt, at alle deres kunder skal have adgang til produkterne og ikke blot kunderne i for eksempel de større byer.

– Efterhånden som vi udvider, kan den øvrige dagligvarehandel komme på, og vi når også ud til foodservicekunder. Kunderne står i dag i kø og venter på at få besked om, hvornår vi kan levere, siger han. 

Meyers kantiner

I dag leverer virksomheden også til Meyers kantiner. Man er startet med leverancer til kantinen i Folketinget, på Københavns Rådhus og hos Landbrug & Fødevarer. Det er tre steder, hvor Nordic Harvest kan skabe lidt opmærksomhed og vise, hvor gode produkterne er i forhold til de eksisterende produkter. 

– Meyers kantiner har en meget veldefineret strategi for, hvordan de får folk til at spise mere grønt. De vil gerne fortælle gæsterne, hvordan de kan spise mere grønt og mindre kød, og hvordan de kan gøre det samme hjemme, fordi de kan købe produkterne i supermarkedet. Derfor passer det dem godt, at vi allerede er startet i en række supermarkeder.

Sidste år gav en investeringsrunde 62 mio. kr. fra en lang række investorer, herunder Vækstfonden og lånefinansiering fra Danmarks Grønne Investeringsfond. 

Ifølge Anders Riemann kræver etableringen af vertikal farming allerede nu så stor specialviden og kapital, at verdensmarkedet snart bliver en kamp mellem få virksomheder og store investorer. De vil dele verdensmarkedet mellem sig, men ligesom med vindmøller har Danmark med Nordic Harvest allerede nu markeret sig på verdenskortet.

- Når vi har lavet vores prototype, håber jeg, at vi kan udvikle os på samme måde med et samarbejde med danske pensionskasser. Min tanke er sammen med pensionskasser at bygge i Norge, Sverige og Finland – og derefter kigge mod Tyskland, siger Anders Riemann.

Læs mere i det nye Food Pro.

Opdateret 13. sep 2021