Salget af øko-slik vokser kraftigt
I første omgang er det mælken, forbrugeren vælger at købe økologisk, og er man først i gang, bliver flere og flere varer økologiske. Den sidste vare er nydelsesmidler som slik, og netop slik er i kraftig vækst i øjeblikket.
Ifølge tal fra Danmarks Statistik er det samlede salg af økologisk slik steget med 84 pct. siden 2010 til en værdi på næsten 400 mio. kr., og ifølge Økologisk Landsforening er det bare begyndelsen.
– Det er jo et paradoks, at forbrugere med kurven fuld af økologiske varer i mange år har købt fredagsslik proppet med kunstige farvestoffer og smagsforstærkere og et utal af E-numre. Det skyldes, at sundhed og økologi hænger sammen i vores bevidsthed. Når vi alligevel synder med slik, spiller økologi instinktivt en meget lille rolle. Basisvarerne kommer i første række, og først når alle andre varer er økologiske, begynder vi at købe nydelsesmidler som slik i økologiske varianter, siger Henrik Hindborg, markedschef ved Økologisk Landsforening, i en pressemeddelelse fra det økologiske onlinesupermarked Økovejen.dk.
Udvalget vokser
Økovejen.dk har i det seneste år oplevet en eksplosion i efterspørgslen på netop økologisk slik og chokolade. Alene fra foråret 2018 til efteråret steg salget af chokolade med over 250 pct., ligesom salget af økologisk vingummi er mere end fordoblet fra første halvår af 2018 til det sidste.
Tyggegummi indtager dog pladsen som den vare, der er steget mest i løbet af 2018. Fra starten af året til slutningen er salget firdoblet, og Lars Schmidt Larsen, der er direktør i Økovejen.dk, tilskriver den stigende efterspørgsel et større kendskab til, hvad konventionelt slik indeholder.
En hindring for at vælge økologisk, når der står fredagsslik på indkøbssedlen, er udvalget.
– Det er først nu, at man kan få alt slags slik i økologiske varianter, så jeg kunne nemt forestille mig, at salget kun bliver endnu større fra nu af. Der er næppe en anden varegruppe, hvor tilsætningsstoffer bliver brugt mere flittigt end i slik, så det giver jo rigtig god mening at købe det økologisk og dermed fravælge 330 forskellige tilsætningsstoffer for sig selv og ens børn, siger Henrik Hindborg.