Royal Unibrews overskud er næsten halveret i første halvår
-
Prisstigninger på alle markeder sender bryggeriets toplinje op med 14 pct. i første halvår, hvor indtjeningen omvendt har fået et stort dyk. Selskabet forventer flere prisstigninger.
Danmarks næststørste bryggeri, Royal Unibrew, har haft et første halvår, der både har budt på gynger og karusseller. Prisstigninger på alle markeder har påvirket toplinjen opad med hele 14 pct. til 6,1 mia. kr. mod lige knap 5,4 mia. kr. i samme periode året før. I perioden lød den organiske vækst på 6 pct.
Her kom Royal Unibrew ud med et EBIT-resultat på 710 mio. kr., hvilket kun er marginalt mindre end første halvår 2022, hvor EBIT landede på 720 mio. kr. Her var det især negative valutapåvirkninger på 30 mio. kr. efter fald i især den norske kr. og svenske kr., der trak driftsresultatet i den forkerte retning.
Anderledes stor tilbagegang har Royal Unibrew i resultatet før skat, der faldt med 443 mio. kr. til 603 mio. kr., svarende til et fald på 42 pct. Periodens bundlinje blev tæt ved halveret til 488 mio. kr. mod 928 mio. kr. året før.
- Vi leverede stærk toplinjevækst i 1. halvår 2023, da vores multi-drikkevareforretning i Nordeuropa fortsætter stærkt. Vi har set inflation i inputomkostninger siden begyndelsen af 2021, og jeg er glad for at kunne sige, at vi har nået vores ambition om at afbøde den absolutte stigning i inputomkostninger i 2. kvartal. Der er dog stadig inflation fra f.eks. lønstigninger og valutarelateret inflation, der skal afbødes, siger CEO Lars Jensen i forbindelse med regnskabsfremlæggelsen.
Det er ikke alle markeder, der udvikler sig lige positivt. I Italien sluttede lagernedlæggelsen i 2. kvartal, og her er mængderne fortsat svage på grund af dårligt vejr, beretter bryggeriet. Omvendt er der positive takter i Nordeuropa, hvor Royal Unibrew efter syv kvartaler i træk med negativ organisk EBIT-vækst, bl.a. som følge af den betydelige inputprisinflation de seneste to år, realiserede en positiv organisk EBIT-vækst i 2. kvartal.
I alt lød den organiske EBIT-vækst i Nordeuropa på 19 pct. i første halvår.
Varsler øget priser
Royal Unibrews forventninger til helåret 2023 er nu en nettoomsætning på omkring 13 mia. kr. mod tidligere 13-14 mia. kr. og et EBIT på 1.600-1.750 mio. kr. mod tidligere 1.550-1.750 mio. kr.
De annoncerede opkøb af sodavandvirksomheden Vrumona og bryggeriet San Giorgio i Italien, som Royal Unibrew overtager senere på året, indgår ikke i forventningerne til 2023.
Her oplyser bryggeriet desuden, at man fortsat bliver nødt til at hæve priserne som følge af fortsatte omkostningsstigninger til f.eks. løn og valutarelateret inflation.
"Derfor skal vi fortsat fokusere på at overvåge forbrugernes reaktioner på de højere priser. Forbrugeradfærden har været relativt uændret og robust i første halvår, men vi forventer, at overkommelige priser fortsat vil være et centralt fokus for forbrugerne i resten af 2023, og at vores kanalmix derfor vil være lidt negativt. Vi forventer også fortsat, at private label- og discountbrands vinder andel i det samlede marked", lyder det i halvårsrapporten.