Rigeligt med økomælk trods tørken
På landets mejerier forventer man et fald i indvejningen af den økologiske mælk de kommende måneder.
Overalt i landet melder økologiske landmænd nemlig om køer, som de har sendt til slagtning før tid, da tørken gør det svært at være selvforsynede med frisk græs og halm til besætningerne.
Samtidig producerer køerne også mindre mælk i sommervarmen.
Hvordan tørken helt præcist kommer til at påvirke udbuddet af økomælk, er dog endnu for tidligt at sige, da en periode med regn får græs og kløver til at spire frem på markerne på ny.
Trods tørken behøver forbrugerne dog ikke frygte tomme køleskabe uden økomælk, lyder det fra Landbrug & Fødevarer.
- Der er altid en vis buffer på markedet i og med, at der er lidt mere mælk, end der bliver bestilt hver eneste dag. Så det er ikke sådan, at der vil være tomme hylder i supermarkedet på grund af tørken. Der er noget elastik i det og mange forskellige ting, der spiller ind, siger Kirsten Lund Jensen, økologichef i Landbrug & Fødevarer.
I midten af juli kom Fødevareministeriet med en håndsrækning til de tørkeramte økologiske mælkebønder ved at sænke kravet til grovfoderandelen som græs, hø og ensilage (syregærede grønne planter) fra 60 til 50 pct. det kommende år.
Dermed vil færre økologiske mælkekvæg også blive sendt til slagtning før tid, fortæller Kirsten Lund Jensen.
- Det er noget, der får stor betydning. Foderet skal jo række helt ind til næste sommer, og det er nu, landmændene skal planlægge hvor mange køer, de vil beholde henover vinteren, så det er en stor hjælp, der betyder, at landmændene kan beholde flere køer, siger hun.
Dobbelt så mange slagtninger
Hos Danish Crown fortæller pressechef Jens Hansen, at slagterikoncernen har slagtet dobbelt så mange økologiske køer de seneste fem uger, end det normalt er tilfældet i perioden.
Det er lavsæson for det økologiske oksekød, når køerne er på græs, og derfor har de ekstra slagtninger heller ikke betydet et overudbud af økologisk oksekød i butikkerne, fortæller han.
- På et eller andet tidspunkt kan der godt opstå et hul i markedet på grund af de ekstra mange slagtninger. Der er spørgsmålet så, om det vil påvirke priserne i opadgående retning. Udbuddet af økologiske oksekød er dog meget lavt i forhold til den samlede slagtning og udgør kun nogle få pct., siger Jens Hansen.