Restauranter øger salg med 54 pct. på otte år
Mens salget i landets dagligvarebutikker er stagneret de seneste år, nyder restaurationsbranchen godt af, at danskerne spiser mere ude.
Således er salget i restaurationsbranchen ifølge nye tal fra Danmark Statistik øget med 54 pct. fra 2009 til 2017. Det er i løbende tal en stigning fra 27,8 mia. kr. i 2009 til 42,7 mia. kr. i 2017.
Regner man inflationen med, er der tale om en stigning på 11,8 mia. kr. eller 42 pct.
Det er især forbrugerne i hovedstadsområdet, der lægger flere penge på cafeer og restauranter. Således er salget steget med 73 pct. i Region Hovedstaden, mens det i resten af landet er vokset med mellem 30 pct. og 47 pct. Stigningen i hovedstaden er dog aftagende til forel for resten af landet, viser tallene.
Bølgerne breder sig
Cateringbranchen, der leverer råvarerne, nyder også godt af, at forbrugerne spiser ude. I den seneste udgave af "Foodservice Guiden" fra Retail Institute Scandinavia lyder det, at de tre store grossister Dansk Cater, FoodService Danmark og Hørkram i 2016 fik en samlet fremgang i omsætningen på 3 pct.
Danskernes forbrug på udespisning i top
Det øgede salg på cafeer og restauranter kræver flere medarbejdere, og fra 3. kvartal 2009 til 3. kvartal 2017 er antallet af ansatte i branchen steget med 50 pct. til 95.300.
Også antallet af konkurser er steget - det er hovedsagelig sket de seneste par år - og i hovedstaden, skriver Danmarks Statistik.