PROGNOSE: Kun fire ud af ti bøffer vil indeholde ægte kød i 2040

Leverandører 27. jun 2019 -
This describes the image
| Foto: Colourbox|

Selv om både detailhandlen og producenter af kødalternativer løbende beretter om tocifrede vækstrater, udgør bøffer, der ikke er baseret på kød, fortsat en meget lille del af danskernes menu.

Men man behøver ifølge det internationale konsulentbureau AT Kearney ikke se mange år frem i tiden, før det ser helt anderledes ud - i hvert fald på globalt plan.

Om ca. 20 år, i 2040, vil kun 40 pct. af det "kød", der spises på globalt plan, komme fra dyr. Resten vil enten være veganske eller vegetariske produkter, produceret på planter, eller kunstigt kød baseret på stamceller fra dyr. I første omgang vil de "nye" veganske og vegetariske produkter hyppigere få en plads på middagsbordene - "nye" i modsætning til de traditionelle veganske produkter som tofu.

I modsætning til de gamle veganske kødalternativer minder de nye produkter mere om kød både i smag og måden at opføre sig på, når det indgår i en traditionel madret.

Den første, der rigtigt slog igennem med vege-produkter i Danmark, var Orkla-ejede Naturli, mens det på globalt plan blandt andet er Beyond Meat.

Sidstnævnte kommer nu ud i den danske detailhandel - i første omgang i Irma.

De plantebaserede kødalternativer udgør i 2018 på globalt plan 4,6 mia. dollars, svarende til 30 mia. kr., fremgår det af rapporten.

Ingen insekter på spisebordet

På længere sigt vil det kunstige kød vinde. Det vil ifølge rapporten ske løbende, i takt med at produktionsprisen falder.

I 2040 vil 35 pct. af det "kød", verdens befolkning spiser, være kunstigt fremstillet, mens 25 pct. vil være plantebaserede kødalternativer.

Frontløberne inden for de plantebaserede køderstatninger har været beriget med betydelig finansiering fra venturekapitalfonde - ifølge rapporten drejer det sig foreløbig om 900 mio. dollars eller næsten 6 mia. kr.

Pionerer inden for kunstigt kød, der er etableret de seneste par år, har nu nået investeringer på 50 mio. dollars, 328 mio. kr.

En helt tredje erstatning for kød, der er baseret på insekter, forventes ifølge rapporten ikke at få den store rolle som menneskeføde. Det skyldes, at det ikke i smag og konsistens nærmer sig kød og dermed ikke falder i forbrugernes smag.

Til gengæld har forbrugere på globalt plan allerede nu accepteret det kunstige kød, hvilket i høj grad skyldes holdninger til dyrevelfærd og klimakampen globalt, viser undersøgelser i blandt andet Kina, Indien og USA.

Den samlede globale kødværdikæde fra foderproduktion til butik ligger i dag på omkring 1.900 mia. dollars eller 12,5 t. mia. kr. - heraf ligger de 900 mia. dollars (5,9 t. mia. kr.) i grossist- og detailleddet, der ifølge rapporten ikke vil være i fare for alternativernes disruption på samme måde som hele industrien bag kødproduktionen samt landbruget. Værdien af kødmarkedet vil dog fortsat vokse - om end med lav hastighed på ca. 3 pct. om året de kommende årtier.

Det skyldes, at den globale befolkningstilvækst er størst på steder med lavt kødforbrug som Indien og afrikanske lande. Dette skal se i sammenhæng med en gennemsnitlig inflation på 2 pct.

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?