Plast fra tobaks- og fødevareprodukter fylder mest i naturen

Leverandører 27. okt 2021 -
This describes the image
Foto: Colourbox
  • NGO'en Plastic Change har netop udgivet en top10 over, hvor plastikaffaldet i den danske natur kommer fra. Fra 2025 har producenterne et udvidet ansvar for deres emballager

Når man som virksomhed lander højt oppe på en top10-liste, ender placeringen ofte som en opdatering på LinkedIn. Men en netop udkommet top10-liste er det måske ikke helt så interessant at prale af.

På den ligger store tobaksvirksomheder som British American Tobacco og Philip Morris samt føde- og drikkevarevirksomheder som Royal Unibrew, Carlsberg Group, Mondeléz International lige nu højt. Det samme gør blandt andre Reitan, der står bag Rema 1000 og 7-Eleven, og Salling Group, der ejer Bilka, Netto og Føtex.

Det er miljøorganisationen Plastic Change, der sammen med frivillige står bag listen og undersøgelsen Producent Tjekket. Den kortlægger og identificerer alle producenter og virksomhedsnavne på henkastet plastikaffald fra naturen.

Listen viser dermed, hvis affald der ligger mest fra i den danske natur – og skodder fra cigaretter fra ovennævnte tobaksproducenter er der rigtigt mange af.

Det erkender Tine Marie Andersen, direktør for brancheforeningen Tobaksproducenterne, over for mediet CleantechWatch. Foreningen repræsenterer blandt andre British American Tobacco i Danmark.

Hun mener, at tobaksproducenterne har ansvar på flere områder.

- Vi kunne godt tænke os at køre en oplysningsindsats. Der er for eksempel en del rygere, der ikke er klar over, at der er plastik i cigaretfiltre, siger Tine Marie Andersen.

Hun foreslår, at der indføres "miljøvagter", som kan give bøder til folk, der smider affald i naturen. 

Hos amerikanske Mondeléz, der sælger både fødevarer, drikkevarer, snacks og konfekture, kender kommunikationschef for Norden Marcus Hartmann undersøgelsen.

- Vi kan blive bedre til at tage klimavenlig indpakning i brug, informere forbrugerne om ikke at smide affald i naturen og presse politikerne til at gøre det nemmere at genanvende fleksibel plast, siger han til Cleantechwatch.

 

Ikke pege fingre

Plastic Change understreger, at det ikke handler om at pege fingre ad producenterne, ”men at gøre det tydeligt, at virksomheder også har et medansvar i at løse problemerne med plastikforurening”.

- Forbrugerne har givetvis et stort ansvar for at sørge for at affald sorteres og smides korrekt ud i skraldespanden, og ikke i miljøet. Men det er klart, at de producenter, der fremstiller værdiløs engangsplastikemballager, har mindst et lige så stort ansvar for at sørge for, at vi fremover kun har bæredygtige produkter på markedet, som forbrugerne nemt kan håndtere korrekt, siger Claudia Sick, biolog & miljøfaglig rådgiver i Plastic Change og tovholder på Producent Tjek i Danmark.

Fra 2025 har virksomhederne på grund af et krav fra EU et øget ansvar for, hvor deres emballage ender og hvordan det kan genanvendes. Mange producenter er godt i gang med at finde mere bæredygtige emballager.

Affaldet er indsamlet og behandlet i forbindelse med årets World Cleanup Day i september - på ni forskellige lokationer på tværs af Danmark, herunder København, Århus og Jyllinge.

 

Top 10 plastikforurenere i Danmark 2021:

British American Tobacco

Royal Unibrew 

Carlsberg Group

Mondelez International

Philip Morris International

Mars

McDonald’s

Reynolds American

Reitangruppen

Ferrero Group

Salling Group

Opdateret 28. okt 2021