Ministre kaldes i samråd om Udbudsloven
Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og innovationsminister Sophie Løhde (V) skal på torsdag den 17. maj i samråd i Folketinget for at svare på spørgsmål om offentlige udbud af fødevarekontrakter til kommuner og regioner.
Staten og Kommunernes Indkøbs Service (SKI) har i Klagenævn for Udbud tabt en sag om et udbud om levering af fødevarer, der beløber sig til ca. 1,6 mia. kr. Kampen om det store udbud foregik tre totalleverandører, og dermed var små og mellemstore fødevarevirksomheder udelukket for at byde ind.
De to ministre skulle oprindeligt have været i samråd den 24. april, men mødet måtte rykkes på grund af overenskomstforhandlingerne.
Bag indkaldelsen står Hans Kristian Skibby fra Dansk Folkeparti, Simon Kollerup fra Socialdemokratiet og Andreas Steenberg fra Radikale Venstre.
Imod lovens ånd
Hos FødevareDanmark, der er brancheorganisation for omkring 700 af landets små og mellemstore fødevarevirksomheder, håber man, at samrådet vil få regeringen til at tage affære.
- Vi har længe gjort opmærksom på, at den måde, hvorpå bl.a. SKI handler fødevarer til landets kommuner, går stik imod det, som er intentionen med Udbudsloven, nemlig at sikre, at også de mindre fødevarevirksomheder får lov til at byde ind på de offentlige opgaver. Som det er nu, sker der en omfattende brug af totalleverandører, og det er ikke i Udbudslovens ånd, siger adm. direktør i FødevareDanmark, Torsten Buhl.
På samrådet ønsker udvalget, at Sophie Løhde skal gøre rede for, om det er hensigtsmæssigt, at SKI laver et samlet udbud for 1,6 mia. kr. om levering af fødevarer til 51 kommuners køkkener, så mindre grossister udelukkes fra at byde på delkontrakter.
Ministeren skal også fortælle, om hun vil arbejde for at gøre det muligt for mindre virksomheder at byde på delkontrakter. Det vil give dem mulighed for at konkurrere med de store grossister på lokalt og regionalt plan.
SKI-sagen
Hørkram Foodservice vandt i efteråret 2016 et udbud fra SKI, Staten og Kommunernes Indkøbs Service, der indgår rammeaftaler mellem offentlige institutioner og private leverandører. Men Hørkram var ikke alene om at byde ind, og da Hørkram blev valgt som eneleverandør, indgav Dansk Cater en klage.
En kendelse fra Klagenævn for Udbud gav Dansk Cater medhold i fire ud af ni hovedklager og krævede, at SKI annullerer aftalen med Hørkram. SKI skal yderligere i sagsomkostninger til Dansk Cater A/S betale 100.000 kr.
Aftalen mellem SKI og Hørkram er en såkaldt forpligtende aftale, der betyder, at institutioner i de 51 kommuner, der er med i aftalen, skal gøre deres indkøb af fødevarer hos Hørkram, når indkøbet overstiger 1500 kr. Aftalen er 4-årig og trådte i kraft 1. januar 2017. Varesortimentet omfatter ca. 4.500 varelinjer og havde en anslået værdi på ca. 1,6 milliarder kr.
SKI har efterfølgende besluttet at gå til domstolene for at få vurderet den kendelse, som Klagenævnet for Udbud har afsagt.