Food Pro: Marianne serverer mad med hjertet

Leverandører 15. okt 2021 -
This describes the image
Foto: Ulrik Samsøe Figen
  • På Hotel Crone går forretning og et stort socialt ansvar for samfundets svage hånd i hånd

Skrevet af: Søren Tougaard

Marianne Andersen kommer ikke sovende til tingene. Tværtimod arbejder den 48-årige restauratør og mor op imod 18 timer om dagen på Hotel Crone lige overfor havnen i Grenå. Sådan har det været lige siden, hun overtog stedet sammen med sin mand i 2019.

De tidligere ejere var gået konkurs, men det afskrækkede ikke Marianne. Hun kunne se mulighederne i det sted, hvor hun i sin helt unge dage havde arbejdet som opvasker.

Hun kvittede derfor jobbet som indkøbschef for kantinerne på Skejby Sygehus og hev tre kollegaer med sig til det lille hvide hotel i Djurslands største by.

This describes the image

Marianne havde behov for mere personale. Det fandt hun på jobcentret.

- Jeg ringede op på kommunen og sagde, at jeg skulle have de tre, som de havde opgivet allermest, og som de aldrig troede fik sig et arbejde. To af dem er her stadigvæk på fuld tid. I min verden skal alle folk have chancer, siger Marianne Andersen, der tidligere har arbejdet med misbrugere og kriminelle.

Hotel Crone er et familiested med hjerterum. Mere end halvdelen af personalet er Mariannes familiemedlemmer. Her finder man f.eks. to af hendes brødre. Den ene har eget tømrerfirma, som han har sat i bero, fordi Mariannes mand er blevet syg.

Blandt personalet finder man også en kvinde, der har fået tvangsfjernet børn, en slagter, som gik ned med stress med egen butik, og en kvinde, som kommunen havde opgivet.

- Jeg har en kok, der var førtidspensionist, da jeg mødte ham for 20 år siden, og som var fuldstændig opgivet, fordi han var nyretransplanteret og al mulig andet. Han mente, at han var for ung til at være pensionist. I stedet valgte han at blive udlært kok og har arbejdet med det lige siden. Både i Skagen, Frankrig og alle mulige andre steder. Og nu er han landet herude ved mig, siger Marianne stolt.

Overskud i coronaår

Trods et socialt ansvar, som rækker langt udover det normale, formår Marianne også at skabe en god forretning.

Sidste år, da corona ramte især restaurations- og hotelbranchen hårdt, lød overskuddet på lidt over 1 mio. kr. - alene via salg af take-away og drift af hotellets 12 værelser. 

- Min målsætning er ikke, at jeg skal blive mangemillionær af det her. Jeg vil bare gerne holde den løn, jeg har haft hele tiden, og kunne betale mit hus derhjemme. Jeg vil hellere have to ekstra ansatte og lave noget, vi er glade for og stolte af, siger Marianne.

This describes the image

Hotelkøkkenets primærleverandør er Hørkram, men der er også flere lokale producenter på leverandør-listen, f.eks. Frugtlageret og Thorup Æggeri.

- Vi kan holde prisen nede, fordi vi køber billige råvarer. Hos Silkeborg Slagteren kan jeg købe billigt og ordentligt kød, som jeg gerne vil have det, siger Marianne, der fortæller, at hun køber kød hjem for 150.000 kr. om måneden.

Gedigen dansk mad

Fra mandag til fredag er hotellets værelser fuldt booket op med håndværkere, der arbejder på at vedligeholde borerigge på havnen for blandt andre Mærsk Drilling. Og håndværkere står tidligt op.

Derfor begynder Marianne allerede kl. 4.30 med at gøre morgenserveringen klar til gæsterne. Også håndværkere fra andre nærliggende hoteller finder vej til Havneplads 13 i Grenå for at spise morgenmad.

- Mellem klokken 6 og 7 er der ikke en stol ledig. Alle 80 pladser er optaget, fordi der ikke er et eneste hotel i miles omkreds, der serverer morgenmad kl. 6, fortæller Marianne.

Med morgenmaden ryddet af vejen, begynder køkkenpersonalet på frokosten. En stor del er til virksomheder ud-af-huset.

Hver dag, både til frokost og aften, kører hotellet mad ud til Mærsks borerig på havnen. Denne formiddag lyder bestillingen på 77 stjerneskud. Der kommer naturligvis også flere frokostgæster forbi hotellet for at nyde et måltid.

Stjerneskud til 105 kr. er den mest populære frokostret, men gæsterne kan også få pariserbøf, æggekage og Crone-burger.

Om aftenen står menuen blandt andet på Wienerschnitzel og bøf bearnaise.

- Crone er traditioner. Det er dansk mad lavet fra bunden. Vi sylter alting. Vi er billig med vores mad. Dagens ret koster 70 kr. for et måltid, man bliver mæt af. Det er mad, lavet med hjertet, siger Marianne Andersen.

Hotel Crones take-away er stigende – især til private - og udgør i dag 66 pct. af restaurantens omsætning.

- Vi havde forsvoret, at vi vil køre ud med dagens ret til 70 kr. til pensionister, men så har jeg alligevel været barmhjertig. Vi kører ud til 16 inden for en radius af tre km, når vi alligevel kører ud til firmaerne om aftenen, fortæller den travle hotelejer.

Marianne Andersen er et kendt ansigt i Grenå. Hun er Natteravn, sidder i kommunens Frivilligråd og har i mange år optrådt som ”Yrsa”, der samler penge ind til gode formål.

Og det med de gode gerninger er hun fortsat med som selvstændig. På sin søns konfirmationsdag stod hun i hotelkøkkenet kl. 4 og lavede en femetagers bryllupskage til et par, som ikke havde midlerne til det.

Det eneste, de betalte var råvarernes pris på 350 kr.

- Vi er kendte for at lave mad til mennesker, som ikke selv har råd til at holde fester. Jeg har lavet rigtig mange kager til børn, hvis forældre ikke har haft råd til at lave en konfirmations- eller fødselsdagskage. Det koster mig ikke ret meget i råvarer. Det koster lidt tid, men jeg bliver høj af det. Det giver mig så meget energi, og så sover jeg godt om natten, siger den glade hotelejer.


HOTEL CRONE
Havneplads 13, Grenå

Ejet af Marianne Andersen siden 2019
Plads til 80 spisende gæster i restauranten, desuden 12 værelser
Frem til 1984 var stedet afholdshotel
Hotellet har tidligere fungeret som kommandocentral for tyskerne under besættelsen