Madspildspioner: Kæder skal betale til frivillige maduddelere

Leverandører 4. okt 2018 -
This describes the image
Illustration: Selina Juul

Hver eneste dag arbejder frivillige med at hente og dele mad ud til socialt udsatte. Maden kommer bl.a. fra dagligvarebutikker og fødevareproducenter, der ellers skulle have betalt for at få datovarerne destrueret.

De frivillige får ikke en krone for deres arbejde, men det vil den internationalt kendte madspildspioner Selina Juul, stifter af Stop Spild Af Mad, gerne have lavet om på.

- Danmark er kendt i hele verden for vores arbejde med at mindske madspild - senest er vi blevet rost ved et arrangement, hvor jeg talte i forbindelse med FNs generalforsamling i New York. Vi får også løbende priser for vores indsats. Men de mange mennesker fra eksempelvis Stop Spild Lokalt, der hver dag redder og uddeler op mod syv tons mad, kan ikke betale deres husleje med priser og ros, siger Selina Juul.

Hun opfordrer til, at alle de virksomheder, som ifølge hende sparer tusindvis af kroner på ikke at skulle sende maden til destruktion, i stedet bidrager til en fælles fond i samarbejde med staten.

- Virksomhederne siger, at de donerer mad. Men de donerer ikke. Vi - alle de frivillige - hjælper dybest set virksomheder og butikker af med affald, som de ellers skulle have betalt for at komme af med. Det er på tide, at de skyder penge i en fond, hvor de frivillige organisationer kan søge penge, siger madspildspioneren.

Efter britisk model

Selina Juul har også været med til at inspirere miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen til et privat- offentligt partnerskab om bekæmpelse af madspild, og ministeren havde fredag i sidste uge inviteret virksomheder, organisationer og forskere til et indledende møde.

Målet en tænketank, der blandt andet skal "rådgive, foreslå initiativer, indsamle viden samt se på, hvordan nye indtjeningsmuligheder, forretningsmodeller og tekniske løsninger for reduktion af madspild og fødevaretab kan være en fordel for alle aktører".

Der er umiddelbart ingen penge til frivillige organisationer i ministerens udspil.

Modellen minder om den britiske indsats, hvor de store detailhandlere og halvdelen af de større fødevarevirksomheder er gået i samarbejde om at ville rapportere deres indsats og resultater i kampen mod madspild.

Den britiske regering oprettede i 2017 en madspildsfond, Food Waste Reduction Fund, og så sent som i denne uge har den konservative miljøminister Michael Gove meldt ud, at fonden er bevilget 15 mio. pund, svarende til 126 mio. kr. til et toårigt pilotprojekt, der skal nedbringe madspild fra den britiske dagligvarehandel og fødevareproducenterne.

Selina Juul fortæller, at hun på arrangementet i New York blev bekendt med, at de private virksomheder nu også vil lægge penge i Food Waste Reduction Fund.

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?