Leverandører mangler vækst

Leverandører 7. jul 2016 -
This describes the image
Arkivfoto: John Ehbrecht
Skrevet af: Henrik Denman

Dagligvaremarkedet mangler vækst. Det viser en foreløbig opgørelse af årsregnskaber fra en række af landets førende dagligvareleverandører.

I 2015 gik det samlede salg hos 43 førende dagligvareleverandører tilbage med 3,2 pct. i forhold til året før.

På bare tre år er omsætningen hos mærkevareleverandørerne gået markant tilbage.

Dansk Handelsblads regnskabsanalyse i 2013 og 2014, som omfatter 83 virksomheder, viste, at leverandørerne samlet set fik en fremgang i omsætningen på ni pct. i 2013, og i 2014 faldt omsætningen samlet set til 2,9 pct. I den foreløbige oversigt for 2015, som omfatter 43 virksomheder, ser omsætningen ud til at gå yderligere tilbage.

Opgørelsen er foretaget ud fra årsregnskaberne fra leverandører, der offentliggør årsomsætningen, og som på nuværende tidspunkt har offentliggjort deres årsregnskab for 2015. De 43 virksomheder tæller flere store danske og udenlandske mærkevareleverandører.

Selv om der samlet set er tilbagegang i leverandørernes omsætning i 2015 i forhold til året før, er der dog leverandører, der oplever fremgang, mens andre har tilbagegang i salget.

Blandt virksomheder med tilbagegang i salget er leverandører af mejerivarer, kød og brød samt store internationale mærkevareleverandører som Mars, Unilever og Beiersdorf.

Fremgang er der derimod hos virksomheder som BKI Foods, Co-Ro Foods, Urtekram, Daloon og Stryhns.

Efterlyser vækst

Brancheforeningen Dagligvareleverandørerne (DLF) har flere gange advaret mod den manglende vækst på det danske dagligvaremarked.

DLF peger på, at et stagnerende marked kombineret med en fortsat udbygning af butiksnettet og deraf øgning af detailhandlens omkostninger øger presset leverandørerne. Samtidig betyder kædernes øgede fokus på egne mærker et kraftigt pres på mærkevaren, mener DLF.

Seniorrådgiver på Københavns Universitets Sektion for Produktion, Markeder og Politik, Henning Otte Hansen, siger:

– Der er en klar tendens til, at private labels – detailhandlens egne mærker – vinder frem på bekostning af fødevareindustriens mærkevarer. Udviklingen ser ud til at fortsætte fremover. Private labels bruges af supermarkedskæderne til både at styrke forhandlingssituationen over for producenterne og til at konkurrere med andre detailkæder.

 

 

 

Opdateret 10. nov 2020