Leverandører kræver lavere afgifter
Vin- og spiritusbranchen mener, at de høje afgifter er skævvridende.
Vin- og spiritusbranchen i Danmark står langt fremme blandt de brancher, som presser på over for regeringen for at få sænket punktafgifterne.
Vin og Spiritus Organisationen i Danmark (VSOD) foreslår helt konkret, at den danske spiritusafgift bør ned i nærheden af tysk niveau.
VSOD fremhæver, at eftersom alkohol er alkohol uanset om det kommer i form af øl, vin eller spiritus, så er det skævvridende, at de danske forbrugere i dag betaler næsten 150 pct. mere i moms og afgifter for én genstand spiritus end én genstand øl, og de betaler ca. 50 pct. mere i moms og afgifter for én genstand vin end én genstand øl.
Om vinafgiften siger adm. direktør Michael Holm, der er formand for VSOD:
– Vi foreslår, at man stopper indekseringen af vinafgifterne. Efter den gældende lov hæves afgiften på vin hvert tredje år, og næste stigning er januar 2018. Den indeksering vil vi meget gerne af med. Vi risikerer blot at det fører til mere grænsehandel uden nogen effekt på forbruget i Danmark
Lavere afgift
Når det gælder spiritusafgiften, er brancheorganisationen derimod betydeligt skarpere i sit udspil
– Den danske spiritusafgift er 62 pct. højere end den tyske, og spiritus er blevet en magnetvare. De 40 grænsebutikker sælger ligeså meget Captain Morgan og Baileys som alle dagligvarebutikker i hele Danmark tilsammen. Der sker en stor hamstring ved grænsen. Med en sænkning af spiritusafgiften på 23 pct., svarende til 10 kr. per flaske, vil grænsehandlen ifølge Skatteministeriet blive halveret, mens incitamentet til illegal handel bliver reduceret, siger Michael Holm.