Leverandør anklages for magtmisbrug

Leverandører 14. dec 2017 -
This describes the image
Det er den danske konkurrencekommissær i EU, Margrethe Vestager, der kører sagen mod bryggerikoncernen AB InBev om mulig overtrædelse af EU's konkurrenceregler. Foto: Georges Boulougauris
Skrevet af: Henrik Denman

Normalt er det leverandørerne både herhjemme og i det øvrige Europa, som klager over dagligvarekædernes voksende indkøbsmagt. En ny EU-sag viser imidlertid, at også detailkæderne kan føle sig så presset af en stor leverandør, at de finder anledning til at klage.

Sagen drejer sig om verdens største bryggerikoncern, Anheuser-Busch InBev i Belgien, som EU-Kommissionen mistænker for at udnytte sin dominerende position.

EU-Kommissionen mener, at bryggeriet forhindrer supermarkeder som franske Carrefour og hollandske Ahold Delhaize og grossister i at købe bryggeriets øl til lavere priser i Frankrig og Holland og efterfølgende importere dem til kædernes butikker i Belgien.

Margrethe Vestager på sagen

Det er den danske konkurrencekommissær i EU, Margrethe Vestager, der kører sagen. Da sagen blev offentliggjort forleden, sagde hun, at de belgiske forbrugere formentlig har betalt mere end nødvendigt for deres favoritøl.

– Vores forundersøgelser viser, at AB InBev muligvis bevidst har forhindret, at import af billigere øl fra Frankrig og Holland har fundet vej til forbrugerne i Belgien. En sådan fremgangsmåde vil være et brud med konkurrencereglerne i EU, fordi den hindrer forbrugerne i at få fordele af EU's åbne marked med større udvalg og lavere priser, sagde Margrethe Vestager forleden.

Det belgiske bryggeri er ikke dømt i sagen, og selskabet har nu mulighed for at svare på den fremførte påstand og anmode om en høring i sagen.

Det har en meget stærk position på det belgiske ølmarked. Bryggeriets to mest populære mærker i Belgien, Jupiler og Leffe, sælges også i Holland og Frankrig.

Strategien

Ifølge EU-Kommissionen mistænkes bryggerikoncernen for at have misbrugt sin dominerende position i Belgien til at køre en strategi, hvor supermarkeder og grossister forhindres i at købe Jupiler og Leffe til lavere priser i Holland og Frankrig og importere øllet til Belgien.

Bryggeriet beskyldes bl.a. for at have ændret emballagerne i Holland og Frankrig, så øldåserne blev vanskeligere at sælge i Belgien. Således fjernede bryggeriet angiveligt franske tekster på dåserne i Holland og hollandske tester på dåserne i Frankrig.

– Efter vores vurdering har AB InBev handlet på denne måde for at gøre det vanskeligere og umuligt rent lovligt for supermarkeder og grossister at sælge produkterne til forbrugerne i Belgien, sagde Margrethe Vestager.

Den europæiske brancheorganisation for detailhandel og grossister, EuroCommerce, hilser EU-Kommissionens indgreb over for muligt misbrug af en leverandørs stærke position velkommen.

– Detailhandlere er nøglen til at gøre det åbne marked til virkelighed for forbrugerne. Vi beder Kommissionen om at tage de nødvendige skridt til at sikre, at det er muligt for detailhandlere at lave parallelimport af dagligvarer. Kommissionens udmelding er et vigtigt skridt til at sikre det, og vi opfordrer Kommissionen til at forfølge sagen, sagde direktør for EuroCommerce, Christian Verschueren, forleden om konkurrencesagen.

Opdateret 10. nov 2020