Hos Fra Fejø bliver kernehuse til umami

Leverandører 24. aug 2022 -
This describes the image
Foto: Fra Fejø
  • Med et stort ønske om at undgå madspild begyndte den lollandske producent af frugtmos og marmelader at producere gastrik til foodservice af æbleskrog

En hvidvinslignende væske løber ud af seks haner og ned i små flasker. Duften, der breder sig i rummet, afslører, at det er eddike, der tappes i flaskerne.

Nærmere betegnet en økologisk æbleeddike.

 

This describes the image

 

To mænd arbejder ved tappemaskinen, hvor de sætter tomme flasker ind i maskinen, fjerner de fyldte og sætter låg på.

Stedet er en længe på det 300 år gamle gods Knuthenlund på det vestlige Lolland, hvor den lille produktionsvirksomhed Fra Fejø har til huse.

Flaskerne vil om kort tid stå på hylderne i en af dansk dagligvarehandels detailkæder, men æbleeddiken kunne lige så godt være endt i et professionelt køkken i en dunk med 2,5 liter.

 

This describes the image

 

- I dag er det kun en lille del af vores produktion, der lander i foodservice, men vi ved, at der er interesse for vores produkter i de professionelle køkkener. Vi ser et stort potentiale, og for en lille virksomhed som vores er det vigtigt at satse på flere forretningsområder, siger Thomas Hermansen.

Han stiftede virksomheden i 2017 sammen med sin kæreste Ditte Mortensen. Året efter rykkede virksomheden ind på Knuthenlund i lokaler, der i 10 år husede et mejeri med gårdbutik.

Æbleeddike er ikke det eneste produkt, der er sælges til de professionelle køkkener. Fra Fejø producerer også eddiker af pærer og blommer, og af æbleeddiken produceres en gastrik, der leveres i en én-liters dunk.

- Gastrik er eddike, der er kogt ind med sukker, til den har den helt rigtige konsistens, farve og smag. Det tager vel omkring seks timer, inden den karamelliserer. Når det sure møder det søde, skabes umami, og dermed kan gastrik noget helt fantastisk i en sauce eller en dressing, siger Thomas Hermansen.

 

Kampen mod madspild

Han står selv bag udviklingen af produktet sammen med sin kæreste og driftschef Sophia Johannesen, der er bachelor i ernæring og sundhed.

 

This describes the image

Driftschef Sophia Johannesen

- Ingen af os er kokke, men vi har alle en stor passion for gode fødevarer. Vi har smagt på masser af gastrik, og vi vidste, hvor vi ville hen med vores. Vi prøvede os frem, kasserede, og pludselig var den der, fortæller Thomas Hermansen.

Via et samarbejde med salgshuset Nordlie Food blev produktet præsenteret i cateringbranchen, der viste stor interesse.

- Vi har også mødt interesse fra svenske køkkener, men det er ikke der, vi er nu. Nu skal vi først rigtigt ud i den danske foodservicesektor, siger Thomas Hermansen.

Han tilføjer, at en meget vigtig del af at producere både eddiker og gastrik er, at råvarerne ellers ville være gået til spilde.

- Det ligger os meget på sinde at være med til at forhindre madspild. Eddiken er produceret af rester fra vores mos- og marmeladeproduktion og af andensorteringsfrugt, der ikke ville komme på hylderne i et supermarked, fortæller Thomas Hermansen.

Fra æbler og pærer benyttes kernehuset, og fra blommerne benyttes stenen, hvor der som regel er rester af frugtkød.

- Vi er ikke de eneste, der benytter andensorteringsæbler og -blommer. Men de pærer, vi bruger, skulle kasseres, fordi de har en forkert facon eller er vokset sammen, fortæller iværksætteren.

 

Begyndte med babymos

Eddiken og gastrikken er altså et biprodukt, og det hele begyndte faktisk et helt andet sted, da Thomas og Ditte fik deres første barn for seks år siden. Parret bor på Fejø, der ligger 4 kilometers kørsel og 20 minutters sejlads fra Knuthenlund.

- Ditte er vokset op på Fejø, hvor den ene frugtplantage afløser den anden. Det var helt naturligt for hende at producere mos af frugten – ikke mindst fordi vi ikke kunne købe mos til babyer af samme kvalitet nogen andre steder, fortæller Thomas Hermansen.

Han arbejdede dengang i en it-afdeling i København, men blev ret tændt på Dittes ide om, at de kunne starte en kommerciel produktion af babymos af råvarer fra Fejø.

- Det blev starten på vores virksomhed, som vi formelt etablerede i 2017. Vi producerede mos af blommer, pærer og æbler, som vi købte af de lokale producenter, og da marmelade ligger ret tæt på, blev det vores næste produkt, fortæller han.

I dag sælger Fra Fejø også smoothies, sodavand og frugtsirup – alle med udgangspunkt i frugt fra Fejø. Senest har virksomheden introduceret en nye serie af babymad, der er baseret på økologiske grøntsager. Serien hedder Lille Tumling, fordi råvarerne ikke kommer fra Fejø.

- Vi vil selvfølgelig gerne udvikle vores forretning, og et mål er, at vi også kommer uden for Danmark. Der produceres en masse fantastiske råvarer i Danmark, og de fortjener at komme bredere ud. I både Norge og Kina er danske fødevarer højt prioriteret, så de lande er oplagte for os, siger Thomas Hermansen.

I sæsonen 2021-2022 brugte Fra Fejø 75-100 ton frugt. I den kommende sæson forventer Thomas Hermansen, at virksomheden vil bruge 100-125 ton.

Indtil videre er det ikke lykkedes at skabe overskud, men investorerne bakker op, og Thomas Hermansen tror på, at det ikke varer længe, før bundlinjen skifter til sort.

- Vi er i god vækst, men der kan altid ske noget uventet, siger han.

 

This describes the image

 

 

Her kan du læse hele magasinet Food Pro

 

Opdateret 4. okt 2022