Horesta: Positivliste med vilde planter er alt for snæver

Leverandører 9. jul 2020 -
This describes the image
Tine Skriver, Fødevarechef i Horesta, var med, da Horesta inviterede på sanketur efter vilde planter. Foto: Helle Karin Helstrand

De seneste år er det blevet mere almindeligt at sætte vilde planter på menuen – enten som en ingrediens eller som pynt. Men kokkene oplever en stor begrænsning i, hvilke planter de må benytte.

Faktisk er der planter i den danske natur, som er ganske velsmagende, og som spises i andre EU-lande, men som ikke er på den danske positivliste.

- Mange restauranter benytter vilde planter til pynt og krydderi frem for en egentlig ingrediens, og det bør indgå i vurderingen af eventuelle risici. Nogle planter er giftige, hvis man spiser dem i meget store mængder. Salt er heller ikke sundt, hvis vi spiser for meget. Men når planten kun benyttes som pynt, spiser man den jo ikke i store mængder, siger Horestas fødevarechef Tine Skriver.

- Desuden vurderer eksperter i vilde planter, at mange af planterne ikke er novel food, og langt flere planter bør være på den del af listen, som omhandler spiselige planter.

Kokkene skal være med

DTU undersøgte for Fødevarestyrelsen ca. 50 planter, men en del af dem fik prædikatet ”farlige” eller ”novel food”.

Novel food betyder, at de ikke har været spist i EU før 1997, og derfor skal de gennem en større proces for at blive godkendt som en ny fødevare. Kun 13 planter endte ifølge Horesta på positivlisten.

- Men en del af de planter spises allerede andre steder i verden - og i EU - og det er bekostelig affære at få dem gennem nåleøjet, hvis de skal godkendes som novel food, siger Tine Skriver.

Horesta ønsker derfor en revurdering af listen med det, Tine Skriver kalder en mere reel vurdering af planterne. Det skal ske i et partnerskab med planteeksperter, myndigheder og branchens gastronomer. Projektet skal også inddrage brugen af vilde, spiselige planter i andre europæiske lande.

Opdateret 10. nov 2020