Hold hackere på afstand

Leverandører 15. aug 2017 -
This describes the image
For at undgå hackere skal man bl.a. være opmærksom på mails, som man ikke forventer og undgå blindt at åbne filen eller de links, som er sendt med. Illustration: Ulrik Samsøe Figen
Skrevet af: Henrik Denman

Hackerangrebet på bl.a. danske A.P. Møller – Maersk har for alvor åbnet manges øjne for, hvor store konsekvenser det har for en virksomhed, når kriminelle lukker for adgangen til virksomhedens data og filer.

Men det er ikke kun store koncerner, der lever med risikoen for en såkaldt ransomeware-angreb. Det gør små og mellemstore virksomheder også, f.eks. selvstændige forretninger. Ved et ransomewareangreb bliver alle filer krypteret med en kode og dermed lukket for forretningen.

Søren Rasmussen, indehaver af Banjos Grillbar i Odense, oplevede således for nylig at få hacket sin computer, da han klikkede på en faktura. Skærmen blev grøn, og en besked fortalte på dansk, at han skulle betale løsesum for at få adgang til sine filer.

Han valgte ikke at betale.

En løsesum kan ofte beløbe sig til mellem 10.000 og 20.000 kr., men kan også være væsentligt større beløb.

– Hvad så med i morgen, lød hans argument for ikke at betale. Han fik kontakt med sikkerhedsfirmaet Chili Security, der anbefalede ham ikke at røre noget og i stedet overtog computeren pr. fjernstyring.

– Det kan ske for de fleste, både virksomheder og private. Det er ofte rene tilfældigheder, hvor hackerangrebene rammer. Men man må aldrig betale løsesummen, for så fortsætter de bare, siger Michael Hede, sikkerhedsekspert i Chili Security.

Fem gode råd

Han har fem gode råd til, hvordan en forretning undgår at blive hacket. Man skal først og fremmest være opmærksom på mails, som man ikke forventer. Har købmanden fået en mail fra f.eks. Skat, som han ikke kender noget til, så tag direkte kontakt til Skat i stedet for blindt at åbne filen eller de links, som er sendt med. Det er den slags lokkemad, der kaldes ransomeware.

Man skal dernæst holde styresystemet opdateret. Så mindskes risikoen for, at de kriminelle kan skaffe sig adgang.

Forretningen bør installere et ordentligt antivirusprogram. Selv om de ikke fanger alt, tager de toppen af problemet.

Forretningen skal desuden tage backup.

– Det kan gøres simpelt gennem en skytjeneste, for så vil forretningens filer altid være sikret, og forretningen skal intet aktivt gøre for, at der er backup af filerne, siger Michael Hede.

Hans sidste råd er at have den nødvendige ekspertise inden for rækkevidde, f.eks. it-support, som man kan tegne erhvervsabonnement på.

Opdateret 10. nov 2020