Højteknologisk velsmag
Megen kaffe er løbet igennem filtret, siden Brasil Kaffe Import blev grundlagt i 1960 og i starten udelukkende importerede råkaffe fra det største sydamerikanske land.
I dag får den familieejede virksomhed i Aarhus leveret 60 tons råkaffe om dagen fra hele verden, herunder også fra mere eksotiske kaffelande som Vietnam, Indien og Guatemala.
Duften fra den store produktion fornemmes så snart, man nærmer sig industriområdet på Søren Nymarks Vej i byens sydlige udkant, hvor tre røde skorstene markerer BKI Foods hjemmebane.
Af de store kaffevirksomheder er BKI den eneste 100 pct. danskejede virksomhed, der stadig har bevaret kaffeproduktionen i Danmark. Netop bevarelsen af danske arbejdspladser er meget vigtig for Mathiesen-familien.
De seneste år har BKI investeret et trecifret millionbeløb i et automatisk pakkeri, lagerfaciliteter og en ny hovedrister samt et mikroristeri, der gav mulighed for at udvikle og sende endnu flere højkvalitetsprodukter ud på markedet.
I dag råder BKI Foods over et af Nordeuropas mest moderne risterier.
- At vi er dansk og familieejet er vores DNA. Derfor investerer vi løbende i at optimere og udvide vores produktion, så vi kan være konkurrencedygtige og bevare vores produktion i Danmark, fortæller Steen Kampmann Johansen, HR Manager, og viser rundt på virksomheden.
Flere kvalitetsprodukter
Han kom selv til BKI Foods for ti år siden, og særligt de senere år har BKI Foods taget et stort skridt fremad. Både i udvidelsen af virksomheden og i sortimentet.
Cirka 400 kaffevarianter sælger BKI i dag. I alt 3.500 varenumre bliver det til, når man dertil lægger mærkevarer udenfor kaffekategorien som De Cecco pasta, Lindt chokolade og Yogi Tea.
Hovedparten af omsætningen hentes stadig på kaffe, hvor især salget af hele bønner, espresso og højkvalitetsprodukter fylder mere og mere i salgsstatistikken, fortæller Steen Kampmann Johansen.
- Salget af formalet kaffe på totalmarkedet har været svagt faldende de senere år, men til gengæld et større salg af højkvalitetsprodukter, og den tendens mærker vi selvfølgelig også. En stigende del af forbrugerne maler selv deres kaffe og er interesserede i kaffens historie, og hvor den kommer fra, og det er også indenfor hele bønner og espresso, vi ser det største vækstpotentiale, siger han.
Forstærker brandet
En stor del af BKI’s kaffeomsætning kommer stadigvæk fra de tre formalede kaffetyper Classic, Økologisk og Extra. Sidstnævnte pose på 400 gram er ifølge Steen Kampmann Johansen den mest sælgende kaffe i Danmark og lever dermed i høj grad lever op til det gamle slogan ”BKI - kaffen alle kan li”.
Trods det faldende forbrug i formalet kaffe, stiger BKI’s salg af private label-kaffe til kæder og detaillister, ligesom hele foodservicedelen også er i vækst.
I produktporteføljen har BKI også Christgau Kaffe, der består af en serie med hele bønner, og senest den nye Roasters Blend Collection, hvor hver blend indeholder hele bønner fra tre lande.
For halvandet år siden gav BKI et løft til Classic-kaffen. Udfordringen var, at virksomheden havde to røde poser ude i butikkerne, Extra og Classic, der mindede for meget om hinanden.
Derfor var det nærliggende at skifte posen ud med en sort og påføre efternavnet Golden til Classic-brandet, mens mærket blev opgraderet med en lidt mere fyldig og mindre syrlig smag.
Endnu er Classic-salget ikke på omgangshøjde med tidligere tiders salg, men det er kalkuleret, fortæller BKI’s indkøbschef for råvarer.
- Det er selvfølgelig noget, forbrugerne lige skal vænne sig til, og det er et langt sejt træk, siger Casper Lodberg Rasmussen.
Særligt i det midt- og østjyske står BKI stærkt, mens det i store dele af landets øvrige regioner er det næstmest foretrukne kaffemærke hos forbrugerne.
At flytte forbrugernes valg af kaffemærke er dog ikke lige noget, der sker over natten. Hertil er forbrugerne for store vanemennesker, når det gælder deres foretrukne kaffebrand.
Lige nu kører BKI derfor en større brandkampagne ”Ristet i Aarhus”, der er målrettet de aarhusianske og østjyske forbrugere.
- Vi må erkende, at vi ikke har været gode nok til at fortælle, at vi er en aarhusiansk virksomhed. Og det er heller ikke alle forbrugere, der ved, at vi selv producerer og sælger kaffe. Det ønsker vi selvfølgelig at gøre noget ved med kampagnen, siger HR-manageren.
Og han har stor tiltro til, at virksomheden også vækster fornuftigt de kommende år, selv om ledelsen forventer en mindre omsætningsnedgang i år.
- Volumen falder fortsat svagt på kaffemarkedet, og konkurrencen er skærpet, men det er netop vores styrke, at vi er en familieejet virksomhed. Det sikrer løbende investeringer og en mere kontrolleret vækststrategi. Derfor har vi blandt andet også opkøbt nabogrunden, så vi kan udvide vores faciliteter, når vi får brug for det, fortæller Steen Kampmann Johansen.