Højer Pølser skruer ned for energien

Leverandører 15. sep 2022 -
This describes the image
Den sønderjyske slagter er blevet hædret med et hav af priser gennem tiden. Nu skruer virksomheden ned for energien. På billedet ses Gerd Müller, der er fjerde generationsejer i firmaet. Foto: Højer Pølser

  • Pølseproducent forventer at reducere energiforbruget med 60 pct.

Højer Pølser har taget bestik af energikrisen, som sender priserne på energi og varme på himmelflugt. Pølseproducenten skruer nu markant ned for energien.

For fem år siden indgik Højer Pølser en aftale om at komme over på vindmøllestrøm, og selv om det dengang var en dyr løsning, så har det vist sig at være rettidig omhu for virksomheden. 

Samtidig arbejder Højer Pølser nu intenst på at sænke varmeforbruget.

– Vi skruer på alle tænkelige knapper, og på den positive side, så går der lidt sport i det blandt alle vores medarbejdere i forhold til at se, hvor det er, at vi kan spare og har unødigt forbrug, siger Gerd Müller, der sammen med Jan Müller er fjerde generation hos den 125 år gamle pølseproducent, som har 40 ansatte.

Højer Pølser forventer i løbet af en måned at sænket sit forbrug med 60 pct.

Dampkedel og koldrøgeanlæg

Den store besparelse kommer blandt andet gennem en omlægning af produktionen. På den ene af virksomhedens adresser; Østermark har en dampkedel gennem årene kørt døgnet rundt.

– Nu kører den kun fra kl. 5 om morgenen til kl. 17, ligesom der er lukket for den i weekenderne. Det fungerer, og vi forventer en besparelse på små 20 procent alene gennem det tiltag, siger Gerd Müller.

Men den helt store sparegevinst henter Højer Pølser i produktionen på Søndergade, hvor der er et koldrøgeanlæg, som skal lave damp i døgnets 24 timer. Her får man om kort tid udskiftet gasdampkedelen med en el-dampgenerator.

- Selv om den er mindre end den eksisterende, er virkningsgraden. Som det ser ud nu, kommer vi til at opnå en besparelse i vores forbrug på 40 procent, siger Gerd Müller.

Hos Højer Pølser ser man det som en udfordring at få kigget hele produktionen igennem for mulige sparetiltag.

– Vi har været vant til billig energi, og derfor har vi ikke givet det så stor opmærksomhed. Men nu er det altafgørende, at vi f.eks. ikke har en for stor maskine i forhold til produktionen, men tilpasser den, siger Gerd Müller, og erkender, at det lige nu er en fordel ikke at være en af de helt store virksomheder.

– Vi har nok en større smidighed i forhold til store fabrikker, hvor det er lettere for os at komme fra idé til handling, siger han.

Energiråd fra Erhvervshuset

Højer Pølser har som flere andre virksomheder i det sydjyske fået tilskud til energirådgivning gennem et af Erhvervshus Sydjyllands tilbud til de sydjyske virksomheder. 

Peter Lind, projektleder hos Erhvervshus Sydjylland, følger virksomhedernes udfordringer på tæt hold, og han har en række råd.

– Vi ser flere og flere virksomheder, der går deres maskinpark igennem og fx finder ud af, at de har et helt unødigt el-forbrug på 15 procent om natten. I andre virksomheder kan det handle om at få dimensioneret maskinerne til produktionen, ligesom der også er standby-knapper, som i mange tilfælde kan slukkes, siger Peter Lind.


Gode råd til at spare på energi- og varmeforbrug
Virksomheder kan med fordel kigge på følgende:
•    Benyt en tilskudsordning, fx gennem Energisparefonden eller Erhvervshuset til at få målt CO2-udledning og få det ’usynlige’ forbrug frem
•    Er der unødigt elforbrug om natten?
•    Er der maskiner på standby, der kan slukkes?
•    Hvad er der af alternative energi- og varmebesparende løsninger at gribe ud efter?
Kilde: Peter Lind, projektleder, grøn omstilling, Erhvervshus Sydjylland.


 

Opdateret 15. sep 2022