Grøntkæmpe investerer 220 millioner i ready-to-eat salater

Leverandører 15. jun 2022 -
This describes the image
Foto: Alfred Pedersen & Søn
  • Alfred Pedersen & Søn ser store muligheder i at tilbyde ready-to-eat salater i høj kvalitet og med omtanke for klimaet.

Skrevet af: Søren Tougaard

Skandinaviens største producent af konventionelle og økologiske væksthusgrøntsager, Alfred Pedersen & Søn, tilføjer i marts 2023 en helt ny forretning til sin produktion.

Det fynske gartneri indleder her en satsning til 220 mio. kr. på at lave ready-to-eat-salater til danskerne. 

Salaterne sælges i miljøvenlige genluksposer og skal være tilgængelige i køledisken året rundt i en langt bedre kvalitet, med bedre holdbarhed, med mere smag og med et klimaaftryk, som er så minimalt som overhovedet muligt, lyder det fra direktør Mads Ulrik Pedersen.

- Vi kommer til at producere verdens måske mest miljøvenlige convenience-salater i vores produktion i Bellinge. Det er i sig selv en milepæl og et sigtepunkt for os. Samtidig giver vores unikke produktion mulighed for at kombinere miljøhensynet med at lave nogle produkter af allerhøjeste kvalitet til danskerne og til en fornuftig pris året rundt, siger direktøren i en pressemeddelelse. 

Mindst mulig klimaaftryk

Sammenlignet med frilandsproduktion af salater er der store miljømæssige gevinster at hente.

Hos Alfred Pedersen & Søn vil vandforbruget være 95 pct. mindre end i frilandsproduktion og komme udelukkende fra opsamlet regnvand fra de store glasarealer.

Elforbruget er reduceret med mere end 70 pct. i forhold til produktion i lagerhaller, det såkaldte vertical farming.

Dernæst betyder den automatiske produktion, at salaten ikke er i kontakt med menneskehænder fra frø til emballage. Derfor kan den anvendes uvasket, ligesom holdbarheden er markant bedre, blandt andet fordi salaterne ikke behøver klorvask.

- Vi ved, at efterspørgslen på convenience-salater af høj kvalitet stiger i Danmark. Salaterne passer samtidig meget fint med vores øvrige produkter, og der er generelt et stort fokus på fødevaresikkerhed. Vi kommer til at kunne tilbyde forbrugerne nye sorter af sprøde og smagfulde bladsalater uden brug af pesticider, uden jordbakterier og uden klorskylning. Så det er også et meget rent og sikkert produkt. Og så vil det kunne erstatte importerede salater fra eks. Italien og Spanien, som har tilbagelagt mange kilometer op gennem Europa, inden det lander i supermarkederne, siger Mads Ulrik Pedersen.

Produktionen sikrer desuden ingen adgang for insekter i væksthusene og brug af pesticider. 

 

Opdateret 15. jun 2022