Grønne måltider i det veganske multihus

Leverandører 4. apr 2022 -
This describes the image
Irene Lundbjerg Larsen overtog lokalerne på Godthåbsvej på Frederiksberg i midten af 2019. Her åbnede hun sit veganske multihus Green Love. Foto: Henrik Frydkjær
  • Irene Lundbjerg Larsen åbnede sin restaurant Green Love, efter at en kræftsygdom tvang hende til at lægge sin egen livsstil om.

Skrevet af: Henrik Denman

På Godthåbsvej på Frederiksberg driver Irene Lundbjerg Larsen sin restaurant Green Love. I det intime og lyse restaurationslokale står menuen på plantebaserede retter – og kun det.

Ambitionen hos Irene Lundbjerg Larsen rækker dog langt videre end at servere spændende og smagfulde veganske retter til gæsterne. Derfor driver hun ikke blot en restaurant, men et vegansk multihus med kurser, catering, take away, café og veganske refleksionsaftener.

Hun oplever, at hun har en mission. Hun vil fortælle andre om glæden og nytten ved at spise vegansk.

- Den personlige sundhed, klimaet og dyrevelfærden er væsentlige faktorer, når det gælder udbredelsen af plantebaseret mad, siger hun og tilføjer i samme åndedrag:

- Jeg tror ikke, at plantebaseret forbliver et nicheområde. Jeg er fuldstændig overbevist om, at det er vejen frem. Vi kommer til at spise meget mere plantebaseret mad, og kød bliver bare en biting. I dag er veganere lidt specielle – sådan bliver det med kødspisere i fremtiden.

- Det bedste er, når folk spiser plantebaseret af lyst. Jeg vil ikke presse noget ned over hovedet på folk, fordi de alle skal være veganere. Men jeg vil rigtig gerne give folk en mulighed for at se og smage, hvad det er. Det er vigtigt for mig. Og oplysning er vigtig. Derfor arrangerer jeg foredrag og kurser.

This describes the image

 

I sin restaurant Green Love serverer Irene Lundbjerg Larsen retter, hun selv tilbereder, og hun arrangerer foredrag bl.a. med en læge om, hvad plantebaseret mad
gør for vores krop. Foto: Henrik Frydkjær

Umamismag

Vejen til plantebaseret mad kan begynde i Restaurant Green Love, hvor menukortet fornys med jævne mellemrum.

Den mest populære ret er burger med salat, kartoffelbøf, svampesauce og syltede rødløg samt ovnbagte, biodynamiske kartofler og en glutenfri bolle.

Irene Lundbjerg Larsen tilbyder over tid en bred vifte af veganske retter, f.eks. en terrine af sorte og hvide bønner, hokkaidocreme, rødbede og peberrod eller hasselbagt knoldselleri med krydderurtemarinade, hokkai-docremesauce, savoykål, svampe og bagte kartofler.

- Jeg vil gerne give folk en rigtig god madoplevelse og meget gerne give den gode oplevelse til ikke-veganere, så de ikke bare bliver bekræftet i, at vegansk mad er en kedelig salat. De må komme ind og opleve, at et vegansk måltid kan være et fuldbyrdet måltid, som man kan blive mæt af og få en god spiseoplevelse.

Alle råvarer er økologiske eller biodynamiske, når det er muligt. En af hendes hovedleverandører er en biodynamisk landmand i Jylland.

- Der er nogle ting, man skal være opmærksom på, f.eks. umamismagen. Det får man nemt fra kød, men der er også masser af plantebaseret smagsmæssig umami i f.eks. svampe og tomater, kartofler og krydderier og alle soja-produkter. Det gælder om at få tilsat de ting, når man laver plantebaseret mad.

Et vendepunkt

Irene Lundbjerg Larsen har godt 30 års erfaring som kok. Hun har i mange år arbejdet med kød og fisk i traditionelle restauranter og cafeer og i flere omgange haft arbejde i udlandet.

I 2013 fik hun brystkræft – og det kom til at give hendes arbejde som kok en afgørende drejning.

Hun kom igennem et længere sygdomsforløb med operation og kemobehandlinger, hvor hun sideløbende tog højdosis C-vitamin, som tog mange af bivirkningerne fra kemobehandlingen. Det efterfølgende rekreationsophold valgte hun at lægge på Hippocrates Health Institute i Florida i USA. Her tjekkede hun ind i tre uger, hvor hun udelukkende levede af rawfood og spirer – og det blev en øjenåbner for hende.

- Jeg var der i tre uger, og i den periode kunne jeg mærke, hvor meget bedre jeg fik det. Jeg blev let i kroppen og let i hovedet, meget mere smidig i min krop.

- Jeg tænkte: der må altså være masser af giftstoffer i den mad, jeg normalt spiser herhjemme i forhold til på rekreationsstedet i USA. Jeg fik det så godt i de tre uger, at jeg besluttede mig for at fortsætte med det, da jeg kom hjem. Jeg byggede hele mit private køkken om, så jeg kunne dyrke alle mine spirer selv og dyrke hvedegræs, som jeg drak to gange om dagen i USA.

Hun fik den tanke, at når rawfood var så godt for hende, skulle andre også kende til de positive sider ved at spise på den måde. Hun begyndte at arrangere spirekurser, hvor gæsterne smagte på 12-14 forskellige spirer sammen med et fuldt rawfoodmåltid.

Vegansk multihus

Hun var da begyndt at arbejde igen. Hun fik et job på et kursuscenter ved Nykøbing Sjælland, som tilbyder vegansk mad af økologiske råvarer.

– Min erfaringer med at undervise og inspirere andre mennesker og tilberede vegansk mad og mine rawfood-middage, som også var en succes, fik mig til at tænke, at jeg ville ud med det til flere mennesker. Og så kom ideen med at åbne mit eget sted.

Hun overtog lokalerne på Godthåbsvej på Frederiksberg i midten af 2019. Her åbnede hun sit veganske multihus.

- Green Love refererer til kærligheden til grøntsagerne og den grønne livsstil og omstilling, siger hun.

- Vi skal gå den vej, fordi det er sundt og godt for kroppen. Der kommer mere og mere forskning, som viser de store helbredsmæssige fordele ved plantebaseret kost. Vi ved nu gennem forskningen, at vi bliver fuldt dækket gennem plantebaseret mad med proteiner, fedt og kulhydrater samt alle de øvrige næringsstoffer, som kroppen har brug for. Hvis du vil vide mere om forskningen bag plantebaseret kost kan bogen Den Plantebaserede Kost af Læge Tobias Schmidt Hansen og diætist Maria Felding anbefales som gode kilder til evidensbaseret viden om emnet. Dansk Vegetarisk Forening gør et kæmpe stykke arbejde for at informere og påvirke politikere til at åbne sig for de oplagte fordele der er ved at skifte over til plantebaseret kost. 

I sin restaurant serverer Irene Lundbjerg Larsen retter, hun selv tilbereder, og hun arrangerer foredrag bl.a. med en læge om, hvad plantebaseret mad gør for vores krop, og en biodynamisk landmand om, hvad den dyrkningsform gør ved jorden.

De fleste af hendes gæster er såkaldte fleksitarer, som gerne vil spise vegansk mad nogle dage om ugen, men ikke vil sige farvel til mere traditionelle retter med kød og fisk. Gæsterne er både unge og ældre, men hovedparten er kvinder i alderen +45.

This describes the image


Irene Lundbjerg Larsen tilbyder over tid en bred vifte af veganske retter.  


 

Opdateret 4. apr 2022