EU klar til at forbyde unfair samhandel
EU-Kommissionen er på trapperne med et forslag om at forbyde en række tilfælde, hvor store dagligvarekæder tryner mindre leverandører.
Forslaget fra EU-Kommissionen er endnu ikke offentliggjort, men Europaudvalget har sat EU-forslaget på dagsordenen på sit møde den 16. april, hvor Folketingets politikere skal drøfte sagen.
Forslaget har dog været til høring hos en række organisationer, bl.a. Dansk Erhverv, der afviser forslaget og mener, at det skal tages af bordet. Dermed står handlen på ny stejlt over for leverandørerne, der er organiseret i brancheforeningen Mærkevareleverandørerne, og som har sat sig som mål at få Folketinget til at indsætte en ombudsmand på området.
Læs også: EU-lov om unfair samhandel på vej
EU-Kommissionens forslag ventes at indeholde en konkret liste over forbudte tilfælde af samhandel mellem store butikskæder og mindre leverandører.
Liste med forbud
Forslaget ventes at indeholde et forbud mod, at køberen kan betale sine leverandører senere end 30 dage efter leveringen af varerne. Det skal også forbydes at annullere en ordre på letfordærvelige fødevarer med kort varsel.
Listen vil også omfatte forbud mod at ændre på leveringsvilkår med tilbagevirkende kraft og forbud mod, at leverandøren skal betale for ikke-solgte varer.
Desuden ventes forslaget at indeholde en liste over handlinger, der udgør illoyal handelspraksis, men som kan fraviges, hvis detailkæden og leverandøren aftaler det og det tydeligt fremgår af leveringsaftalen. Det vil bl.a. dreje sig om returnering af usolgte varer, betaling til køber for at opretholde leveringsaftalen og markedsføringsbidrag.
Læs også: Kraftig kritik af EU-lov om unfair handel
EU-Kommissionen foreslår, at de enkelte lande og altså også Danmark styrker deres konkurrencemyndigheder og gi-ver dem mulighed for bl.a. at kunne uddele bøder.
Klart nej fra Dansk Erhverv
Der har i de seneste år været fokus på flere spektakulære sager, hvor store detailkæder som Tesco i England og Carrefour i Frankrig har fået bøder for at anvende urimelige forretningsmetoder over for leverandører. En ny undersøgelse fra EU viser, at der fortsat er problemer i samhandlen.
Dansk Erhverv tager i sit høringssvar skarpt afstand fra forslaget fra EU-Kommissionen. Organisationen mener, at den form for lovgivning vil underminere aftalefriheden.
Dansk Erhverv mener ikke, at de tiltag mod illoyal handelspraksis, som allerede er gennemført i nogle EU-lande, har haft nogen positiv effekt for landmændene, som EU-forslaget også er møntet på.
"Meget få detailhandlere køber produkter direkte fra landmænd, og det ville derfor være en fejl at lade den del af værdikæden indgå i en eventuel regulering," skriver Dansk Erhverv i sit høringssvar.