EU giver Danmark særstatus på kyllinger
Importerede slagtekyllinger skal fremover være testet fri for salmonella. Det skyldes, at danske kyllinger i årevis har været det, og nu har EU, ti år efter at Danmarks sendte en ansøgning, givet landet særstatus.
- Det er en stor sejr for fødevaresikkerheden. Vi kan nu være så godt som sikre på, at der ikke er salmonella i det kyllingekød, vi køber i supermarkedet eller spiser på restauranterne. Hvad enten kødet er fra Danmark eller udlandet, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.
Mens der i 1992 var salmonellabakterier i 14 pct. af alle undersøgte prøver udtaget fra danske slagtekyllingeflokke, var tallet i 2017 kun 0,3 pct.
- Fjerkræbranchen har arbejdet systematisk og målrettet med bekæmpelse af salmonella, og det bærer nu frugt. Det er takket være en dygtig og vedholdende indsats fra især den nuværende Miljø- og Fødevareminister, Miljø- og Fødevareministeriet og Fødevarestyrelsen, at Danmark nu opnår særstatus, og det er en stor sejr for de danske forbrugere, siger Martin Hjort Jensen, formand for Erhvervsfjerkræsektionen i Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.
Danmark slutter sig dermed til Sverige og Finland, der er de eneste andre EU-lande, som har særstatus for salmonella. De to lande bevarede deres status som salmonellafri, da de blev optaget i EU.
I 2012 fik Danmark en tilsvarende særstatus for æg.