DSK bruger fejekosten i afgiftsjunglen

Leverandører 8. jun 2016 -
This describes the image
DSK og Dansk Erhverv ønsker at få sænket chokolade- og sukkerafgiften, som både skaber grænsehandel og illegal handel. Arkivfoto: Ulrik Samsøe Figen
Skrevet af: Henrik Denman

Regeringen har nedsat et Saneringsudvalg, der har til opgave at fokusere på forholdet mellem provenuet af de mange punktafgifter og de administrative byrder, afgifterne påfører virksomhederne. De Samvirkende Købmænd er nu klar med sit bidrag til Saneringsudvalget.

DSK deler sin ønskeliste op i to, nemlig større afgifter, som foreslås sænket, og en række afgifter, som man foreslår afskaffet fuldstændigt.

Fire afgifter spiller en stor rolle for udviklingen i grænsehandlen, og dem ønsker DSK sænket.

Det gælder ølafgiften, som er en af de store trafikskabere i grænsebutikkerne, spiritusafgiften, som med en sænkning kan udløse en omvendt ketchupeffekt i form af hjemvendt grænsehandel, vinafgiften, som er steget 81 pct. siden 2010, og chokoladeafgiften, som både skaber grænsehandel og illegal handel.

Indeksering

Afgifter, som DSK gerne ser fjernet helt, omfatter nøddeafgifter, afgift på te og meget gerne også på kaffe samt den volumenbaserede emballageafgift.

Den indeksering af punktafgifterne, som blev vedtaget i 2012 og gælder frem til 2018, er en torn i øjet på dagligvarebranchen, og den ser DSK også gerne ændret.

Konkret ønsker DSK; at de planlagte indekseringer med 5,5 pct. på f.eks. chokolade- og sukkervarer, vin, kaffe og te aflyses. DSK påpeger, at de planlagte indekseringer forventes at overgå prisudviklingen, og det er uheldigt.

– Der er i sandhed brug for en ordentlig tur med fejekosten i de mange punktafgifter. Derfor er det også vigtigt, at politikerne ikke bruger hele det såkaldte råderum til personskattelettelser, men også husker punktafgifterne, siger vicedirektør i DSK, Claus Bøgelund Nielsen.

Opdateret 10. nov 2020