Dansk frugt kan blive en mangelvare i supermarkederne

Leverandører 1. aug 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Colourbox
  • Mange frugtavlere er oppe i årene men for få ønsker at købe plantagerne.  

Skrevet af: Søren Tougaard

De fleste hjemlige forbrugere ønsker at bide i et dansk æble eller pære. Men om få år kan udbuddet af danskproduceret frugt være skrumpet god ind i supermarkederne. Direktør i interesseorganisationen Dansk Gartneri, Jesper Breinov, fortæller til DR Nyheder, at gennemsnitsalderen for de danske frugtavlere er 59 år, og at mange oplever problemer med at få plantagen solgt videre til en ny generation. 

Derfor advarer han om, at forbrugerne om ti år ikke kan købe danske æbler i butikkerne. 

- Så inden for en overskuelig fremtid skal rigtig mange generationsskiftes, og så skal man sælge sin virksomhed, og der skal stå nogen klar til at overtage den. Der har vi et problem, fordi der er nogle, der gerne vil ud, og der er færre, der gerne vil ind, siger Jesper Breinov til DR Nyheder. 

Jørgen E. Olesen, professor og institutleder for Institut for Agroøkonomi ved Aarhus Universitet mener, bekymringen er reel. 

Han mener, det er vigtigt, vi bevarer produktionen i Danmark, da dansk frugt indeholder færre pesticider, forurener mindre og har et lavere CO2-aftryk. 

Produktionen af frugt og bær beskæftiger ca. 1200 personer herhjemme. Selv om Danmark producerer mere end 30.000 tons æbler om året, importerer vi over 50.000 tons æbler fra udlandet om året. Især fra lande som Frankrig, Italien og Tyskland. 

 

 

Opdateret 1. aug 2022