Chokoladeproducent er hårdt ramt af corona-pandemien

Leverandører 7. apr 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Toms Gruppen
  • Toms Gruppen mister omsætning og går i rødt på bundlinjen

Mens danskernes manglende grænsehandel er godt for de danske dagligvarebutikker, lider Toms Gruppen, der er producent af en af de store grænsehandelsvarer – nemlig konfekture – hårdt under den manglende grænsehandel.

Også det manglende salg til Travel Retail samt de i perioder lukkede stormagasiner og specialbutikker i både Danmark og Tyskland har ramt Toms.

Alt i alt må chokoladegiganten sluge en nedgang i omsætningen på 131 mio. kr. – eller 8,6 pct. til 1,4 mia. kr. mod 1,5 mia. kr. i 2019.

EBIT-resultatet sluttede på -3,2 mio. kr., hvilket er noget lavere end 2019-resultat på 85,6 mio. kr. Og ifølge ledelsesberetningen markant lavere end forventninger før COVID19.

I ledelsesberetning står, at der er sket et væsentligt fald i indtægterne, ”hvilket trods stærk omkostningsstyring forårsagede et resultat betydeligt under 2019”.

Efter et overskud i 2019 på 16,7 mio. kr. før skat, landede årets resultat før skat på minus 66,8 mio. kr. i det netop offentliggjorte regnskab for 2020.

”Når vi ser tilbage på dette udfordrende år, er vi dog stolte og taknemmelige over, at vi klarede os gennem året og beskyttede vores medarbejdere og vores forretning, samtidig med at vi udviklede os inden for strategiske nøgleområder for at muliggøre fremtidig rentabel vækst,” hedder det videre i ledelsesberetningen, hvor blandt andet implementeringen af en ny fabrik i Polen fremhæves som vellykket trods begrænsede muligheder for videndeling på grund af corona-restriktioner.

Ledelsen fremhæver ligeledes lanceringen af flere nye produkter som vellykket.

Omsætningen er fordelt med 66 pct. i Danmark og Sverige, 20 pct. i Tyskland og resten på ”andre markeder”.

For 2021 forventer ledelsen, ”at markedet fortsat vil blive påvirket af lukkede markeder og salgskanaler i første halvdel af 2021, hvorefter det forventes, at markeder gradvist vil bevæge sig tilbage mod samme niveau som i 2019. Ledelsen forventer omsætning og driftsoverskud før særlige poster væsentligt over niveauet i 2020. Udsigterne er underlagt betydelig usikkerhed på grund af COVID19”.

Opdateret 8. apr 2021