Arla hæver afregningsprisen på mælk til rekordniveau

Leverandører 28. jul 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Creative Commons
  • Mejeriet hæver betalingen til andelshaverne med 7,4 øre pr. liter mælk

Mælkeafregningen til landmændene er steget 72 pct. på halvandet år, og afregningen er med en stigning, der træder i kraft i næste uge, den højeste nogensinde.

Det skriver Finans.

Prisen stiger med 7,4 øre pr. liter, hvilket bringer afregningsprisen for konventionel mælk op på 4,08 kr. pr. liter plus diverse tillæg

Ifølge Arla skyldes forhøjelsen stigende salgspriser, som blandt andet drives af faldende produktion i Europa, Nordamerika og New Zealand.

Der er dog ifølge mejeriet en grænse for, hvor længe prisen bliver ved med at stige. På den toneangivende råvarebørs, Global Dairy Trade, GDT, i New Zealand, er gennemsnitsprisen på mejerivarer ifølge avisen faldet på otte af de seneste ni auktioner. I alt er prisen nu faldet med 22 pct. siden toppen i marts. Prisfaldet skyldes blandt andet, at Kina skærer ned på importen. I Europa falder prisen også, men endnu ikke i så høj grad.

Prisen for en liter økologisk skummetmælk ligger ifølge prissammenligningstjenesten Beepr lige nu på 13,25 kr. Den tidligere på sommeren fra en pris på 11,95 kr. i forbindelse med, at Arla hævede afregningen til landmændene.

I april i år lå afregningsregningsprisen til landmændene for et kilo økologisk mælk på 3,92 kr. I juni var afregningsprisen for økomælk steget til ca. 4,52 kr. per kilo.

Opdateret 28. jul 2022