Agilitet bliver det nye sort!

Leverandører 13. sep 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
Niels Jensen, adm. direktør, MLDK Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • Kommentar af Niels Jensen, adm. direktør, MLDK

Skrevet af: Redaktionen

Da Covid-19 ramte, blev vi ikke alene mindet om vigtigheden af et tæt samarbejde på tværs af værdikæden, vi blev også mindet om, at agilitet er et vigtigt konkurrenceparameter.

Det var det under Covid-19, og det er det fortsat. Ifølge Den Dansk Ordbog betyder agilitet – hurtig, let og smidig. Behovet for hurtigt, let og smidigt at kunne omstille sig til morgendagens uforudsigelige udfordringer har vel aldrig være større – uanset, hvor i værdikæden man er og uanset, om markedet er dagligvarehandelen eller foodservice.

Alle spådomme om, at verden på den anden side af Covid-19 pandemien ville blive ramt af recession, holdt ikke. Eller – er den bare udskudt på ubestemt tid? Det er der mange, der har en mening om, men hvem har det rigtige svar?

Jeg tror, at vi en rum tid endnu må indstille os på, at verden er uforudsigelig, og de markedskræfter vi kender, er sat ud af kraft. Vi må derfor fokusere på maksimal agilitet i alle led i den samlede værdikæde. Wikipedia skriver om kroppens agilitet: ”Adræthed og smidighed til effektivt at ændre kroppens position” – sådan er det vel også, når det gælder forretning. ”Evnen til effektivt at tilpasse sig det marked, man opererer i”. Jeg tror, at nogle af de indgroede forretningsmodeller vil blive udfordret i forhold til den agilitet, der er nødvendig for at tilpasse sige det marked, vi opererer i.

Hvor logistikoptimering tidligere primært var fokuseret på at drive omkostninger ud af værdikæden, så handler det nu om bedst muligt at udnytte den reducerede kapacitet, der er til rådighed. I alle led i værdikæden må man formentlig acceptere større lagerbeholdning og måske færre leverancer. Bare det at sikre leverance på en given dag kan være en udfordring i dagens marked.

I hele værdikæden fra produktionsplanlægning over indmeldelsesvinduer til space- og kampagneplanlægning bliver man udfordret, når både råvare- og emballageforsyningen er udfordret. Hvem havde troet at man kunne blive udfordret på årets julesortiment, fordi det var vanskeligt at skaffe pakkematerialer?

Og hvad betyder alle disse forhold for prissætningen? I øjeblikket synes langt de fleste priser at blive påvirket i opadgående retning – fortsætter det, er det mon bare forbigående – og hvor længe er så ”forbigående”?

I en verden af uforudsigelighed er det vanskeligt at finde svaret, så også her må agilitet være løsningen. I en global verden af uforudsigelighed, tror jeg agilitet bliver det nye sort. Post-corona bliver agilitet – ”evnen til effektivt at tilpasse sig det marked, man opererer i” et vigtigt konkurrenceparameter, uanset hvor i værdikæden, man befinder sig.

Opdateret 20. sep 2021