Forbrugerombudsmanden politianmelder dagblad for reklamer for tobakssurrogater

Kriminalitet 27. jul 2022 - 1 min læsetid
This describes the image
Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen Foto: Forbrugerombudsmanden
  • Ekstra Bladets viste bannerreklamer for tobakssurrogatet ”Lyft” på sin hjemmeside. Nu er JP/Politikens Hus politianmeldt for at overtræde tobaksreklameloven

Der blev reklameret for tobakssurrogatet ”Lyft” i bannerreklamer på Ekstra Bladets hjemmeside i perioden fra omkring den 10. januar til omkring den 14. februar 2022, skriver Forbrugerombudsmanden i en pressemeddelelse.

Da det siden 1. april 2021 har været ulovligt at reklamere for tobakssurrogater, har Forbrugerombudsmanden nu politianmeldt JP/Politikens Hus, der ejer Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet bestrider, at der er grundlag for at indgive politianmeldelse mod JP/Politikens Hus. Fra avisen lyder det, at ”bannerreklamerne blev indrykket af en annoncør gennem programmatiske indkøbskanaler i strid med Ekstra Bladets forretningsbetingelser”.

Men det fritager efter Forbrugerombudsmandens opfattelse ikke virksomheder for ansvar, at annoncesalget er automatiseret eller sker ved brug af algoritmer eller anden teknologi.

Forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen, siger:

- Stort set al reklame for og visning af tobaksvarer og tobakssurrogater, som nikotinposer, er forbudt. De vidtgående reklame- og udstillingsforbud gælder alle steder, også i bannerannoncer på mediers hjemmesider. Hvis en virksomheds salg af bannerannoncer er automatiseret, har virksomheden naturligvis stadig ansvaret for at sikre, at bannerannoncerne overholder den gældende lovgivning, herunder reklame- og udstillingsforbuddene for tobakssurrogater.

 

Opdateret 27. jul 2022