Ubemandede butikker får gennembrud i storbyen

Kæder 3. maj 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Coop Sverige
  • Ubemandede dagligvarebutikker er tiltagende populære i Sverige. Hidtil har landdistrikterne været målet

Skrevet af: Redaktionen

Både de traditionelle kæder og butikker uden kædesamarbejde har fanget den voksende tendens med ubemandede butikker. Den gennemsnitlige butik er 30-50 kvm. stor og tilbyder omkring 500 varer.

Der er åbent 24 timer i døgnet, og kunden får adgang til butikken ved at logge ind med en talkode eller QR-kode, der leveres til kundens smartphone via butikkens app. Det kræver, at kunden har identificeret sig med et bank-id.

Kunden scanner varerne med sin smartphone, godkender købet og betaler inden udgangen. Detailhandelseksperten Magnus Söderlund mener, at de ubemandede dagligvarebutikker er kommet for at blive.

- Den teknologiske udvikling muliggør nu denne type butikker. Kunden mærker, at det er hurtigt og nemt at handle. Derudover er det muligt at eliminere tunge personaleomkostninger. En tredje årsag er, at forbrugernes øgede vane med e-shopping betyder, at modstanden mod at handle i en butik uden personale også er mindre, forklarer Magnus Söderlund, leder af Center for Consumer Marketing ved Stockholm School of Economics.

Store byer

I dag udfylder de fleste ubemandede butikker det hul, som mange købmænd i landdistrikterne efterlod, da de på grund af manglende rentabilitet blev tvunget til at lukke.

Ifølge Magnus Söderlund kan der også være et marked for de ubemandede butikker i de store byer.

- Der er områder uden butikker, men med mange mennesker. Det åbner for muligheden ubemandede butikker selv i større byer.

Kan manglen på nogle at spørge i butikken være en udfordring i den nye butikskategori?

- Det er vigtigt, at man så vidt muligt designer et system, der ikke fører til spørgsmål.

Kameraer og overvågning i butikken for at forhindre butikstyveri og for at kortlægge kundeadfærd, er det noget, der forstyrrer kunden?

- Nej, jeg tror ikke kunden tænker over det. På den anden side kan elektronisk overvågning være forstyrrende for medarbejderne (dem, der genopfylder varer og rengør), det kan vække ubehag og utilfredshed.

Fremtiden for ubemandede butikker?

- De er kommet for at blive, forudsat at aktørerne er dygtige til at finde det rette sted for placering, og at det lykkes dem at tilpasse sortimentet til forbrugernes behov, siger Magnus Söderlund. 

Opdateret 3. maj 2021