Mangel på arbejdskraft i butikker - unge under 15 år kan være en løsning

Kæder 30. nov 2022 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Cabi
  • SuperBrugsen i Nørre Nebel har gode erfaringer med at ansætte fritidsjobbere på 14 år. Samtidig gavner et fritidsjob de unge i deres videre færd 

Skrevet af: Søren Tougaard

Mange unge finder deres første fritidsjob i den lokale dagligvarebutik. Men selv om branchen mangler hænder, ansætter butikschefer og købmænd ikke ret ofte unge under 15 år. Og her skjuler sig måske en god løsning på udfordringen, mener videnshuset Cabi.    

Det at ansætte en ung i et fritidsjob gavner nemlig både virksomheden og den unge selv.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil der mangle 99.000 faglærte i 2030. Her kan unge i fritidsjob være en del af løsningen.

- Unge ser ikke et fritidsjob som et bindende valg ligesom uddannelse. Et fritidsjob kan give dem nye perspektiver på mulige uddannelses- og karriereveje. Måske man får ansat sin fremtidige lærling, siger Jesper Rahbæk Pedersen, seniorkonsulent i Cabi med stor viden om unge og deres vej til job.

De unge kan løse forefaldende opgaver, og det kan frigive tid til virksomhedens øvrige medarbejdere og optimere brugen af ressourcerne.

Flere unge under 15 år i Coop

Jesper Rahbæk Pedersen opfordrer derfor flere virksomheder til at ansætte unge i fritidsjob, gerne de 13-15 årige som snart er færdige med folkeskolen.

Det har SuperBrugsen i Nørre Nebel gode erfaringer med.

- Vi gør, hvad vi kan for at skaffe arbejdskraft. De bliver behandlet som ansvarsfulde mennesker. Vi tør stille krav og sætte rammer for deres arbejder, fortæller uddeler Michael Hilmar Nielsen og uddyber:

- Og så giver det rigtig god mening for os at ansætte unge, allerede når de er 14 år. Mange er her til de er 18-19 år og stopper først, når de skal læse videre og uddanne sig. Det giver en god stabilitet i vores drift.

Ifølge Jesper Rahbæk Pedersen åbner flere op for at ansætte unge under 15 år. 

- Coop har som koncern åbnet op for, at deres butikker kan ansætte unge, som ikke har afsluttet 9. klasse, så endnu flere unge kan få et fritidsjob. Flere kommuner er også begyndt at gøre det samme i deres plejecentre og dagtilbud, siger Jesper Rahbæk Pedersen.

 

Sådan er reglerne for unge under 15 år: 

Må arbejde max to timer om dagen på hverdage og max syv timer andre dage. Dog max 12 timer om ugen.
Mindst 30 minutters pause ved en arbejdsdag på over 4,5 timer
De må arbejde efter kl. 6.00 og inden kl. 20
Der skal være tilsyn af en person, der er fyldt 18 år, mens de er på arbejde
De må ikke løfte tungt (ikke over 12 kilo).

Arbejdsopgaver kan være sortering, optælling, pakning af varer og emballage, pris- og datotjek samt lettere vareopfyldning.

Kilde: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering

Opdateret 30. nov 2022