Ny undersøgelse: Mange butiksansatte bliver truet af kunder

Kæder 15. aug 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
HK Handel med formand Mette Høgh i spidsen vil have beskyttet butiksansatte under tjenestemandsloven på lige fod med offentlige ansatte.   Foto: Helle-Karin Helstrand
Skrevet af: Søren Tougaard

Helle Mortensen, butiksmedarbejder i Føtex Slotsgade i Aalborg er både blevet kaldt bitch og dum kælling af ophidsede kunder. Det fortæller hun til TV2 Nord. Og hun er langt fra den eneste. 

HK Handel har lavet en undersøgelse om det psykiske arbejdsmiljø blandt medlemmerne i foråret i år. Den viser, at otte ud af ti medarbejdere det seneste år har oplevet at blive talt grimt eller nedsættende til. 5 pct. har haft sygefravær på grund af ubehagelige episoder med kunder. 

Samtidig viser undersøgelse, at næsten hver syvende (14 pct.) er blevet truet verbalt f.eks. med tæsk. 

Problemstillingen er langt fra ny, men nu mener HK Handel politikerne må gribe til handling. Derfor vil fagforeningen have beskyttet medarbejderne under tjenestemandsloven på lige fod med offentligt ansatte. Straffelovens paragraf 119 har en strafferamme på op imod otte års fængsel for de groveste forbrydelser.

- Der er ingen mennesker i den her verden, der skal blive truet eller være i risiko for at blive truet på arbejde. Det er der, vi skal hen, siger Jon Harild, formand for HK Handel i Nordjylland til TV2 Nord. 

Det nordjyske folketingsmedlem Preben Bang Henriksen, der er retsordfører for Venstre og advokat, mener ikke trusler og vold mod butiksansatte kan sidestilles med trusler og vold mod offentligt ansatte og dermed komme under tjenestemandsloven. 

I stedet opfordrer han de butiksansatte til at gå til politiet i sager om trusler. 

 

Opdateret 15. aug 2022