Hver fjerde medarbejder i handlen er nu smittet med corona

Kæder 19. jan 2022 -
This describes the image
Foto: Colourbox
  • Dagligvarekæder trækker på vikarer eller flytter medarbejdere rundt for at holde butikkerne åbne

Tirsdag slog corona-tallene rekord med 33.493 smittede, og de stigende smittetal er hårde ved dagligvarehandlen.

Handlen, der dækker over både detail- og engroshandel, ligger i top tre på den brancheopdelte liste over smittede fra Statens Serum Institut (SSI).

Endnu har ingen kæde ifølge Dagligvarehandlens oplysninger været nødt til at lukke en butik, men med knap hver fjerde medarbejder sygemeldt med corona plus medarbejdere i isolation er butikkerne er pressede.

Det stigende antal sygemeldte medarbejdere fik blandt andre Rema 1000-købmand i Solbjerg Jimi Sørensen Pakula til allerede i sidste uge at afholde sit eget pressemøde, der blev sendt på butikkens Facebook-side.

- Vi er i krise. 25 pct. af vores ansatte er sygemeldte eller isolation på grund af corona, og vi forventer, det tal vil stige, sagde købmanden blandt andet.

Han kaldte de unge, der har afsluttet 9. klasse, for butikkens supervåben og bad dem søge.

Hjælper hinanden

Han er langt fra den eneste købmand, der lider under mange sygemeldinger.

- Enkelte steder flyttes der rundt på medarbejdere lokalt, men som helhed kører tingene, som de skal, lyder det fra Jonas Schrøder, kommunikationschef i Rema 1000.

Også i Coops kæder Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, Irma, Fakta og Coop 365 er "medarbejderne presset af det høje sygefravær", lyder det fra  kommunikations- og analysechef i Coop, Lars Aarup.

- Men vi har ikke lukkede butikker eller afdelinger. Sygefraværet klares lokalt, og kollegerne flytter kun i begrænset omfang mellem butikker for at dække ind, siger han.

I Aldi er det lykkedes at skaffe vikarer til de hårdest ramte butikker.

- Vi mærker naturligvis også corona-smitten i Aldi, når flere af vores medarbejdere er smittet eller i isolation. Vi har ikke lukket butikker ned, men enkelte steder har vi benyttet os af vikarer, siger Signe Kamper Kankelborg, pressechef Aldi.

Kommunikationskonsulent i Dagrofa, Mie Kirstine Rasmussen, siger om situationen i Dagrofa:

- Som i resten af samfundet oplever vi smitte. Det er ikke noget der påvirker kunderne, hverken i butik eller foodservice. Vi har siden november haft corona-pas på vores lagre for at sikre fødevareforsyningen.

Også Coop og Rema kræver corona-pas på lagrene.

Tallet stiger

Fra Salling Group lød det allerede lige efter nytår fra topchef Per Bank, at ”corona fortsat er en kæmpe forhindring”.

- Faktisk er vi lige nu nok mere udfordret end på noget andet tidspunkt under pandemien. Rigtig mange kolleger er hjemme i karantæne – og sammenholdt med den mangel på arbejdskraft, der særligt er i Danmark, men også begyndende i Tyskland og Polen – presser det os i butikker, på lagre og kontorer, skrev Per Bank på LinkedIn.

Og siden da er smittetallene i branchen steget støt.

Ifølge de ugentlige tal fra SSI er 23,4 pct. af de ansatte i handlen smittet med corona i uge 3 – det gennemsnitlige tal i alle brancher er 22,1.

I uge 1 lå smitteprocenten kun på 16,9 i handlen. I uge 2 var den steget til 20,1.

Helt i top ligger i uge 3 ”hoteller og restauranter” med 28,7 pct. af de ansatte i branchen. Sundhed- og socialvæsen ligger på 24,9 pct.

Opdateret 19. jan 2022