Branchen bakker massivt op om Ukraine

Kæder 28. feb 2022 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Helle-Karin Helstrand
  • Boykot af russiske varer, indsamling, nødhjælp samt jobtilbud til ukrainske flygtninge. Dagligvarebranchen rækker ud til Ukraine.

Skrevet af: Søren Tougaard

Opdateret....

Ruslands invasion af Ukraine får nu den danske dagligvarebranche til at søsætte en lang række initiativer til fordel for den ukrainske befolkning, hvor millionvis lige nu er på flugt fra krigens rædsler.  

Lørdag kunne Salling Group som den første dagligvarekoncern meddele, at man stopper samhandlen med russiske producenter, som i forvejen ikke fylder alverden i de danske supermarkeder.   

- Vi har i Salling Group besluttet at fjerne alle russisk producerede varer fra vores hylder. Det drejer sig om 20 varer fra vodka, tandpasta til chokolade, skrev Salling Groups topchef Per Bank på Twitter. 

Få timer senere kunne Danmarks største dagligvarekoncern desuden meddele, at man har indledt samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp om at indsamle penge til ukrainerne. 

Salling Groups kunder kan fra i dag derfor donere midler direkte ved kassen, når de handler ind i koncernens butikker. Samtidig har Salling Group doneret en halv mio. kr. samt for en halv mio. kr. varer, der er på vej til Ukraine. 

Også Danmarks næststørste dagligvarekoncern Coop fulgte hurtigt trop med boykot af russiske varer.   

- Vi stopper naturligvis for al indkøb af russiske varer. Men det drejer sig kun om ganske få varer. De to store indsatser, hvor Coop og vores medlemmerne kan spille en rolle, er i form af nødhjælp til Ukraine og hjælp til de flygtninge, der måtte komme til Danmark, lød det fra Coops topchef Kræn Østergaard Nielsen i en pressemeddelelse lørdag. 

Coop står desuden klar til at tilbyde ukrainske flygtninge job i koncernen.

Samtidig har Coop på opfordring fra Ukraines ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk, sendt fem lastbiler afsted med varme tæpper, dåsemad, bleer og andre varer fra Coops lager i Albertslund med retning mod Ukraine.

- Vi ved ikke hvor længe, det her kommer til vare, så vi får brug for alt, hvad en familie på flugt, har brug for, siger Mykhailo Vydoinyk.

Slut med russiske varer

Også Rema 1000 er stoppet med den beskedne russiske samhandel.  

- Vi bliver spurgt om vores samhandel med Rusland osv: - Rusland: Vi har max et par varer i sortiment derfra - det stopper vi pga krigen - Belarus: Vi har ikke varer derfra - Ukraine: Vi har bl.a. honning og muslibars derfra, vi fortsætter naturligvis handlen her, lyder det fra Jonas Schrøder, kommunikationschef i Rema 1000.  

Også købmandskoncernen Dagrofa stopper med at sælge varer fra Rusland.   

- Vi har kun få varer fra Rusland, men vi har afbrudt den samhandel, vi havde, med russiske leverandører. Men vi vil også arbejde på at få flere varer fra Ukraine i sortimentet for at støtte Ukraine yderligere. Vi er selvfølgelig også klar til i samarbejde med de danske myndigheder at gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe ukrainske flygtninge i beskæftigelse, lyder det fra Dagrofa. 

Til Dagligvarehandlen oplyser presseansvarlig i Lidl Danmark, Thomas Sejersen, at man ikke har nogle russiske varer i sortimentet i kædens 138 butikker. 

Det samme gør sig gældende hos Aldi. 

- Aldi er dybt forankret i hjertet af Europa. Det er et Europa med fælles, demokratiske værdier, som vi støtter. Vi fordømmer enhver form for vold, og de forfærdelige billeder fra krigen i Ukraine påvirker os dybt. Aldi Danmark har ingen varer fra Rusland - hverken i fast sortiment eller som spot-tilbud. Det samme gælder for Belarus. Og i lyset af den nuværende situation, ønsker vi ikke at købe varer fra russiske leverandører, lyder det i en mail fra kommunikationschef Louise Wendelbo til Dagligvarehandlen.  

 

Opdateret 1. mar 2022