Vegetarisk Forening: Plantebaserede fødevarer vil skabe titusindvis af arbejdspladser

Interesseorganisationer 4. okt 2021 -
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • Interesseorganisationen kritisere politikere, der vil beskytte dansk kødproduktion for at sikre arbejdspladser. 

Skrevet af: Søren Tougaard

Folketingets partier er lige nu ved at lægge arm om den grønne omstilling i dansk landbrug. 

Mens især venstrefløjspartierne taler om en total omlægning af dansk landbrug ønsker den borgerlige lejr et konkurrencedygtigt dansk landbrug, der balancerer klima og arbejdspladser. 

Men når nogle politikere taler om, at de frygter tab af arbejdspladser i landbruget, er det fordi, de har for travlt med at beskytte kødproduktionen, fremfor at se på landbruget og fødevaresektoren som helhed.

Sådan lyder kritikken fra Dansk Vegetarisk Forening, der påpeger, at investeringer i plantebaserede fødevarer kan Danmark skabe titusindvis af nye arbejdspladser.

Foreningen har set på 16 forskellige prognoser for fremtidens fødevaremarked, udarbejdet af de store banker og analyseinstitutter.  

- Prognoserne peger alle på en kraftig vækst indenfor plantebaserede fødevarer og andre alternativer til produkter fra dyr. Hvis Danmark skal have en del af det marked, skal der investeres et milliardbeløb nu, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

Gigantisk marked 

Markedet forventes at nå 1.000 mia. kr. i 2030 ifølge Bloomberg - og 8.000 mia. kr. i 2050 ifølge Credit Suisse.

Hvis Danmark kan få blot 2 pct. af det globale marked i 2030, vil det svare til 20 mia. kr., lyder det fra Dansk Vegetarisk Forening. Ifølge beregninger fra Københavns Universitet vil det svare til mellem 20.000 og 40.000 arbejdspladser.

- I fremtiden kommer verden til at producere og spise mindre kød. Ellers kan vi glemme alt om Paris-aftalen, klimamålene og vores børnebørns fremtid. Det er derfor frygteligt bagudskuende og skadeligt for både dansk landbrug og klimaet, når man vil beskytte nuværende arbejdspladser i kødproduktionen, fremfor at skabe nye arbejdspladser indenfor plantebaserede fødevarer, lyder budskabet fra Rune-Christoffer Dragsdahl. 

Opdateret 5. okt 2021