DSK: Pause for megabutikker er en redningskrans for købstæderne
-
Et midlertidigt stop for flere megabutikker uden for byerne kan redde købstæderne, mener De Samvirkende Købmænd
Regeringens planer om et fem-årigt stop for flere og større butikker i de såkaldte aflastningsområder uden for byerne er præcis den medicin, som landets købstæder har brug for netop nu, hvor butikslivet i bymidterne er truet af stigende e-handel og megabutikker ved indfaldsvejene.
Det mener De Samvirkende Købmænd, DSK, der er brancheorganisation for over 1500 købmænd i bl.a. Rema 1000, Meny og Spar.
- Det er både nødvendigt og klogt, at man fra statens side nu griber ind over for den tiltagende konkurrence mellem kommunerne om at tillade nybyggeri af store detailhandelsbutikker uden for byerne med det resultat, at butikslivet i bymidterne sygner hen, siger John Wagner, adm. direktør for DSK i en pressemeddelelse.
Brancheorganisationen er medlem af det partnerskab for levende bymidter, som netop er kommet med en række forslag til regeringen.
Ekstra 630.000 kvm butiksareal på fire år
John Wagner henviser til en frisk evaluering af planlovens detailhandelsbestemmelser – gennemført af Indenrigs- og Boligministeriet – som viser, at der i de forløbne knap fire år er udlagt mere end 630.000 kvadratmeter detailhandelsareal alene i aflastningsområderne uden for bymidterne.
Hertil kommer alle de planlagte butikker i bymidter, bydelscenter, lokalcentre og som enkeltstående butikker i en situation, hvor der sidste år var det hidtil højeste antal ledige butikskvadratmeter de seneste 15 år.
- Det siger sig selv, at en sådan udvikling er dybt problematisk, hvis man vil fastholde købstædernes bymidter som centrum for butiksliv, restaurationsliv, kulturliv og mødepunkt. Det kan og bør ikke fortsætte. Nu får alle en nødvendig tænkepause, hvor man bl.a. kan analysere konsekvenserne af de seneste års mange nyetableringer og den stærkt stigende e-handel i perioden med covid-19, siger DSK’s adm. direktør.