Grænsehandlen lukker langsomt op igen

Grænsehandel 3. maj 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Helle-Karin Helstrand
  • Både Fleggaard og Fakta har nu flere åbne butikker. Vaccinerede danskere må grænsehandle uden test og isolation

I slutningen af efteråret lukkede corona-pandemien for anden gang grænserne mod Tyskland, og grænsehandlen gik stort set i stå. Mange grænsebutikkerne har holdt lukket, og de åbne droslede ned på åbningstiden.

Nu gør både områdets største aktør, Fleggaard med 16 butikker, og dansk-ejede Fakta med tre sig klar til, at danskerne igen kan rejse frit ind i Tyskland.

Det sker muligvis allerede 14. maj.

- Efter at have været nedlukket siden slutningen af oktober er det klart, at vi glæder os til at se vores kunder igen. Men sikkerheden er i første række, og det skal selvfølgelig først ske, når det er forsvarligt, siger salgsdirektør for Fakta Tyskland, Per Boesen.

En af de tre Fakta-butikker, butikken ved Aventoft, har været lukket siden oktober, men slog dørene op igen i fredags, Store Bededag.

- Vi fik pludselig at vide torsdag, at grænseovergangen ved Aventoft genåbnede. Det var ikke langt varsel, men vi blev klar til at åbne butikken fredag, siger Per Boesen.

De tyske Fakta-butikker indledte 2021 med en omsætning, der ligger tre fjerdedele under normalt.

- Men nu stiger salget lidt igen. Ikke meget, men det stiger – også i Aventoft, hvor vi genåbnede, kom der kunder. Nok mest de lokale danskere, siger Per Boesen.

Fleggaard ejer otte Calle- og otte Fleggaard-butikker, og har holdt halvdelen lukket. Nu er kun de fire lukkede.

 

Hurtigt mod gult

I Schleswig-Holstein må danskerne opholde sig i op til 24 timer uden test og isolation, siger de tyske regler. Og nu letter også den danske regering lidt på rejserestriktionerne.

Danskere, der er færdigvaccinerede for mellem 14 og 180 dage siden, kan nu rejse over grænsen og tilbage igen uden restriktioner.

- Vi har også kunder i gruppen med de høje cpr-numre, der nu er vaccinerede, og de kommer, siger Per Boesen.

Andre grænsehandlende skal testes og i isolation, når de kommer hjem, med mindre specielle forhold gør sig gældende.

Men fra 14. maj ændres de grænser, der gør landende gule og dermed åbne for alle for blandt andet grænsehandel og turisme. Det fremgår af det en plan fra justitsministeriet, ”Aftale om en gradvis genåbning for rejseaktiviteter”.

Grænsen for at være gul ligger i dag på et incidenstal på maksimalt 20 smittede ud af 100.000. Den hæves til 50, og så er der ikke langt for nordtyske Schleswig-Holstein.

Incidenstallet ligger i dag på 57,99 og har været meget kraftigt faldende den seneste tid.

- Jeg tror og håber, at vi kan komme op i fuldt tempo igen midt i maj – eller senest ugen efter, siger Per Boesen.

Rejsevejledninger vil bliver opdateret en gang om ugen fremover.

 

 

 

 

Opdateret 3. maj 2021