Svag økonomi låser madpriserne fast
2016 åbnede med et prisfald på fødevarer i butikkerne, men det blev nærmest annulleret igen, da de steg med 0,5 pct. i februar.
Det viser de seneste tal for forbrugerpriserne fra Danmarks Statistik. I februar var maden 0,7 pct. dyrere end i samme måned sidste år, og det er lidt over den generelle inflation på 0,3 pct.
Men set over en lidt længere horisont har der kun været meget begrænsede udsving i både op- og nedadgående retning siden sommeren 2012.
Altså i snart fire år.
Laveste niveau var i starten 2014, hvor fødevarepriserne i kort tid lå ca. 1,5 pct. under det aktuelle leje, mens det højeste blev nået i sommeren sidste år med knap 1 pct. over.
”Et krisetegn”
Inflationen har helt generelt været usædvanligt lav i årene siden 2012, men der er alligevel blevet lagt et par procent oven i forbrugerpriserne siden.
Dermed er danskernes madvarer med til at trække prisudviklingen yderligere ned - og det er både godt og skidt, vurderer Jens Uhrskov Hjarsbech, som er økonom i Dansk Erhverv.
- Generelt er den lave inflationstakt med til at sikre forbrugerne en reallønsfremgang, og det er med til at holde privatforbruget oppe. Det er positivt for dansk økonomi, da væksten igen i år ser ud til skulle drives af det private forbrug, siger han.
- Men den lave inflation er et krisetegn. Så længe der ikke kommer mere gang i økonomien i Europa og Danmark, vil inflationen blive ved med at holde et lavt niveau, siger Jens Uhrskov Hjarsbech.