Shopping er oplevelsesforbrug

Forbrugere 2. nov 2016 -
This describes the image
Arkivfoto: Ulrik Samsøe Figen
Skrevet af: Henrik Denman

Forbrugerne er i disse år under voldsom forandring. Hvor det tidligere var mærkevareindustrien og modebranchen, der stod for iscenesættelsen af forbruget, elsker forbrugerne i dag at iscenesætte sig selv.

Den udvikling skal detailhandlen forstår at udnytte – og for de fysiske butikker ligger her store muligheder for at skabe kontakt til de moderne forbrugere. Det sagde Eva Steensig, sociolog og forbrugerekspert, på Dansk Erhvervs konference Reframe Retail for nylig.

– Forbrugerne er mere oplevelseslystne end nogensinde før. De er professionelle forbrugere, og de er dygtige oplevelsesshoppere. De er lige så gode til oplevelser som vi er til at sælge. Det vigtige er, at forbrugernes selvfortælling udspringer af deres forbrug, sagde Eva Steensig.

Oplevelsesforbrug

Hun mener, at det er vigtigt for handlen at forstå de adfærdsændringer, der præger forbrugerne i dag, og se, hvor efterspørgslen er på vej hen.

– Shopping og forbrug er blevet oplevelsesforbrug. Epicentret er de sociale medier, men det gælder også vores oplevelser i butikkerne, med mad, med nye sko. Forbrugerne optimerer hele tiden deres performance samtidig med, at de forsøger at optimere deres tid. Det gælder også ved køb af dagligvarer.

– Spørgsmålet for detailhandlen er, hvordan den kan bidrage til kundernes selviscenesættelse, før den ser på alt det andet som f.eks. logistik. Derfor skal man satse mere på performance i de fysiske butikker.

Hvordan bliver de fysiske butikker så interessante?

– Det handler om at skabe gennemførte oplevelser, som folk gider komme efter. Det, der rammer forbrugerne, er stemning, duft, lys. Det er ikke nok at lave en pæn butik. Man skal skabe noget, andre ikke har, og alt, hvad der er svært at opnå, og som kun er for de indviede, er interessant.

– Det er en kommerciel leg med kunderne. Det kan være en madbutik eller en isenkrambutik. Men det skal pirre kunderne, sagde Eva Steensig.

Opdateret 10. nov 2020