Salget af cigaretter rasler ned i Danmark – erstattes af udenlandske cigaretter

Forbrugere 28. feb 2023 -
This describes the image
Foto: Colourbox
  • På to år er salget af cigaretter skrumpet med 13 pct. herhjemme, viser spritnye tal fra Nielsen IQ. Næsten hver ottende cigaret, der ryges i Danmark, kom fra udlandet i 2021.

Skrevet af: Søren Tougaard

Det er blevet markant dyrere at være ryger i Danmark de senere år. Siden april 2020 er afgifterne for en pakke cigaretter steget to gange med i alt 20 kr., så en pakke cigaretter i dag koster ca. 60 kr.

Den prisudvikling har – ikke overraskende – fået det hjemlige salg af cigaretter til at dykke. Helt nye indsamlede salgstal fra analysevirksomheden Nielsen IQ, viser, at antallet af solgte cigaretter i Danmark på to år er faldet med 580 millioner til nu 3,85 mia. styk målt i perioden februar 2022 til januar 2023. Det svarer til et fald på 13 pct.

Salgstallene fra Nielsen IQ dækker 89 pct. af markedet, herunder dagligvarebutikker, servicestationer og 7-Eleven.

Salgsudviklingen ses også på afgiften af cigaretter til staten, der i 2020 lød på 8,23 mia. kr., mens provenuet i de ti første måneder af 2022 var 5,15 mia. kr. Og før corona - i 2019 - var årsprovenuet for cigaretter 7,43 mia. kr., viser tal fra Skatteministeriet. 

Udviklingen i det danske salg er ikke ensbetydende med, at rygerne er blevet færre herhjemme. I 2022 røg 19 pct. af danskerne - 13 pct. dagligt og 6 pct. lejlighedsvis. Det er på niveau med en tilsvarende undersøgelse fra november 2020, viser tal fra undersøgelse om danskernes rygevaner som Danmarks Statistik har foretaget for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen.

Philip Morris: Øgede afgifter kan ikke stå alene

Hos tobaksproducenten Philip Morris mener man, at indførslen af højere afgifter på tobak skal gøres anderledes, så danske cigaretter ikke blot erstattes af udenlandske.

- Vi går ind for, at afgifterne skal afspejle, hvor skadeligt et produkt er og har ikke noget imod højere afgifter, men det skal gøres klogt, så en dansk cigaret ikke blot afløses af en svensk, for så udebliver sundhedsgevinsten. Vi så gerne, at man kombinerede prisstigninger med information til rygerne, der ikke vil stoppe, om at der findes mindre skadelige alternativer til cigaretterne, som man gør i New Zealand. Så opnår vi en sundhedsgevinst, og vi kan som samfund beholde afgiftskronerne i statskassen og finansiere vores velfærdssamfund, siger Alexander Nepper, politisk chef i Philip Morris Danmark, til branchemediet Dagligvarehandlen.

Revisionshuset KPMG indsamlede 5000 tomme cigaretpakker i Danmark i 2021 for Philip Morris, der især viste en øget trafik af polske cigaretter til landet til 80 millioner mod 20 millioner i 2019, mens antallet af kopicigaretter var steget med 30 millioner til 80 millioner styk. I alt var lige over 12 pct. af cigaretterne i Danmark udenlandske i 2021 svarende til 560 millioner, viste rapporten.

Presser på for prisstigning

På Christiansborg har flere partier tidligere luftet tanken om, at prisen på en cigaretpakke skal op på 90-100 kr. i fremtiden. Det gælder f.eks. Enhedslisten, SF og Radikale Venstre.

Senest har sundhedsordfører fra regeringspartiet Moderaterne, Monika Rubin, i Politiken ytret ønske om at hæve prisen til 100 kr. for at forebygge rygning blandt unge.

Men hun mener også, at prisstigningerne på cigaretter ikke skal isolere sig til Danmark.

- Jeg anerkender, at der er en problematik omkring vores grænser. Vi skal presse hårdt på for, at priserne stiger på EU-niveau, hvor der snart laves et nyt tobaksafgiftsdirektiv. Det vil på sigt afhjælpe grænsehandelsproblematikken, hvis priserne er ens på tværs af landene, lød det i et skriftligt svar fra Monika Rubin til Dagligvarehandlen i sidste uge.

Også hos Kræftens Bekæmpelse er man stærk tilhænger af at sætte afgiften op, så en pakke cigaretter mindst kommer til at koste 100 kr. Det uanset, hvordan afgiftsstigningen ellers påvirker udviklingen af udenlandske cigaretter i Danmark.

- Prisen er det mest effektive våben fra at afholde børn og unge i at begynde på at ryge. Det understreger WHO også. Det næst mest effektive værktøj er at begrænse rygningen i miljøer og herefter følger f.eks. informationskampagner, siger Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Han fortæller, at Kræftens Bekæmpelse så en fordobling i antallet af rygere, der gerne ville stoppe med at ryge via appen e-kvit fra nytår til sommeren 2020.

Niels Them Kjær mener derfor, at kommunerne igen med fordel kan forbedre rygestop-kampagnerne.

- Vi ser også gerne, at det bliver helt forbudt at ryge på værtshuse. Hvorfor skal Danmark være en af de eneste lande i Europa, hvor det stadigvæk er tilladt, spørger Niels Them Kjær.

Flere partier peger på større afgifter i bestræbelserne på at afholde unge fra helt at begynde at ryge. Er det i udgangspunktet ikke en god idé set ud fra et sundhedsperspektiv?

- Jo, hvis det virkede, tallene viser bare noget andet. Efter de seneste par års stigninger i prisen har vi samme antal rygere, faldende indtægter til statskassen og øget brug af udenlandske cigaretter i Danmark. Jeg har ikke noget imod, at en pakke cigaretter koster 100 kr., jeg ved bare også, at ét værktøj ikke er nok til at løse udfordringen. De rygere, der ikke kan eller vil stoppe, bør præsenteres for alternativer, der ikke udsætter deres krop for samme sundhedsmæssige belastning som klassiske cigaretter, den del af værktøjskassen har vi slet ikke arbejdet med i Danmark endnu, siger Alexander Nepper. 


Afgift af cigaretter til staten

2022: 5,15 mia. kr. (ti måneder)
2021: 8,61 mia. kr.
2020: 8,23 mia. kr.
2019: 7,43 mia. kr.
2018: 6,86 mia. kr.

Kilde: Indtægtslister fra Skatteministeriet
Note: Afgiften for en cigaretpakke steg med 5 kr. i 2022 med effekt fra 1. april. I april 2020 steg afgiften med 15 kr., men var først en realitet i butikkerne fra sommeren.

Opdateret 28. feb 2023