Rester fra julemaden går til spilde

Forbrugere 4. dec 2017 -
This describes the image
Foto: Colourbox

Danskerne vil mindske madspildet i julen, men planlægningen er en udfordring, og når resterne ender i fryseren, ved mange ikke, hvordan de kan bruge dem senere.

Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup, har fortaget for Stop Spild Af Mad.

- Danskerne vil rigtig gerne undgå madspild, men der er desværre langt fra handling til ord. Særligt i julen. Og når vores nye gallupundersøgelse viser, at kun 2 pct. af danskerne serverer portioner til jul, som er tilpasset i størrelsen, tyder noget på at der fortsat er behov for oplysning, siger udtaler Selina Juul, bestyrelsesformand og stifter af Stop Spild Af Mad.

Den seneste undersøgelse om bæredygtigt forbrug fra Landbrug & Fødevarer viser, at godt seks ud af ti danskerne forsøger at undgå madspild i husstanden, og Kantar Gallups undersøgelse viser, at kun én pct. er ligeglade med at undgå madspild i julen.

Mangler ideer

Alligevel er kun 14 pct. gode til at have styr på planlægningen af julens mad og resterne, og 12 pct. siger, at de kan planlægge, der ikke er noget til overs.

Der er altså meget mad tilbage efter julens måltider, og kun hver tredje når at bruge julens rester i tide. Det skyldes i høj grad, at forbrugerne mangler inspiration til, hvordan de skal bruge resten af julemaden.

Kun 5 pct. svarer, at de har masser af god inspiration til at bruge julens rester.

- Når kun 5 pct. svarer, at de har masser af god inspiration til at bruge julens rester samtidig med, at så mange har svært ved at planlægge julen, tyder det altså på, at der fortsat skal udvikles og formidles gode råd og værktøjer, der kan hjælpe danskerne med at undgå madspild i juletiden, siger Selina Juul.

 

Opdateret 10. nov 2020