Regeringen udvider flaskepantsystemet
Fra 1. januar 2020 er det ikke længere kun øl- og sodavandsflasker og ditto dåser, der er belagt med pant.
I fremtiden vil også juice- og saftflasker og dåser være en del af det danske pantsystem, der administreres af Dansk Retursystem, oplyser miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) på et pressemøde.
- I Danmark har vi et af verdens allerbedste pant- og retursystemer for flasker og dåser. Det er i international sammenhæng unikt, at vi kan indsamle mere end 90 procent af emballagerne og bruge dem til nye flasker og dåser. Udvidelsen af pantsystemet er logisk, for det bringer flere produkter ind i et meget velfungerende cirkulært kredsløb, siger adm. direktør i Dansk Retursystem Lars Krejberg Petersen.
LÆS OGSÅ: Ny pant presser retursystemet
Beslutningen om pant på emballage til juice og saft kommer som følge af resultatet i en analyse om udvidelse af pantsystemet som Miljø- og Fødevareministeriet har udarbejdet i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet. Pant på juice- og saftflasker er det første af en række initiativer i en kommende national plasthandlingsplan.
- Den pålagte pant vil være som for nuværende produkter i pantsystemet. 1 kr. for glasflasker og dåser under en liter, 1,50 kr. for plastflasker under en liter og 3 kr. for al emballage mellem 1-20 liter.
- Det er forventningen, at der med udvidelsen vil blive indsamlet 52 mio. flere flasker og dåser end i dag. Det svarer til en udvidelse på 4-5 pct. Der indsamles i dag 1,2 mia. emballager via pantsystemet.
- Der flyttes 6.000 tons drikkevareemballage over i pantsystemet.