Regeringen sætter ind mod madspild

Forbrugere 25. feb 2015 -
This describes the image
Skrevet af: Redaktionen

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) vil sætte fokus på de virksomheder, der går foran med at mindske mængden af affald, herunder madspild.
Hun vil derfor uddele prisen "Virksomheder uden affald". Miljøministeren har udpeget en række ressourceambassadører, bl.a. fra dagligvarehandlen, og de står
for at udpege tre finalister,
inden vinderen bliver kåret i april.
- Hvis virksomheder minimerer deres spild med bare nogle få procent, betyder det gevinster i milliardklassen, siger Kirsten Brosbøl.
Hendes initiativ kommer som en del af regeringens strategi for affaldsforebyggelse, "Danmark uden affald II", som netop er offentliggjort, og som er i høring frem til den 7. april.
I hele værdikæden
En hjørnesten i strategien er at mindske danskernes madspil. Undersøgelser viser, at de danske husholdningers madspild udgør 260.000 ton pr. år, og det svarer til 24 pct. af affaldet i skraldespanden.
Det er dog ikke kun husholdningerne, der smider spiselig mad ud. Madspild
finder sted i hele værdikæ
den fra primærk produktionen i f.eks. landbruget til fødevareindustrien og detailhandlen. Alene i detailhandlen udgør madspildet ca. 170.000 tons pr. år.
Regeringen ønsker, at madspild reduceres, og derfor vil regeringen se på udviklingen i mængden af madspild i husholdningerne, der skal kortlægges hvert 6. år.
Desuden prioriterer miljøminister Kirsten Brosbøl en række initiativer. Et af dem er et partnerskab om mindre madspild, der skal danne et frivilligt og forpligtende samarbejde mellem alle led af værdikæden for fødevarer.
- Når detailhandlen smider store mængder af gode, spiselige madvarer ud, skyldes det bl.a. fejlmærkning af fødevarer og forventningen om, at butikkerne skal bugne af friske varer helt op til lukketid, siger Kirsten Brosbøl.
"Hvis virksomheder minimerer deres spild med bare nogle få procent, betyder det gevinster i milliardklassen."
KIRTEN BRODBØL, MILJØMINISTER

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?