Overskudsmad vækker bekymring

Forbrugere 22. jan 2018 -
This describes the image
Ifølge Selina Juul fra Stop Spild Af Mad bør supermarkederne arbejde på, at maden bliver solgt i stedet for at generere overskudsmad. Arkivfoto: John Ehbrecht
Skrevet af: Henrik Denman

Dagligvarekæderne udtrykker på stribe glæde over at kunne donere tonsvis af overskudsmad til socialt udsatte i juledagene. Men den omfattende uddeling af overskudsmad vækker samtidig bekymring.

Stifteren af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, Selina Juul, har været en af de bærende kræfter i kampen mod madspild herhjemme, og hun roser butikkerne for i den grad at have meldt sig ind i kampen. Samtidig siger hun til Dansk Handelsblad:

– Jeg har dog to bekymringer vedrørende denne udvikling.

Den første bekymring går på, at mange at indsamlingerne er det, hun betegner som noget autonome.

– Hos mange kunne man bare dukke op og få mad – uanset om man var udsat eller ej. Det giver anledning til en bekymring, at alle i princippet kan lade som om de er “fattige” og score noget gratis mad, og det går ud over de borgere, som i virkeligheden er udsatte. Og i princippet går det også ud over de købmænd, som forærer deres mad gratis i stedet for at sælge maden til selvsamme mennesker, som ellers normalt vil kunne være i stand til at købe maden.

– Hos vores landsdækkende uddeling at overskudsmad, Juleoverskud, arbejder vi med Dansk Folkehjælp, en af Danmarks ældste humanitære organisationer. De har registre over socialt udsatte danskere, og gennem dem har vi sikret, at maden går til dem, som virkeligt er trængende. Jeg synes, at det er den rigtige måde at gøre på, siger Selina Juul.

Sælg maden

Den anden bekymring ved udviklingen er omfanget af uddelinger af overskudsmad.

– I virkeligheden bør supermarkeder arbejde på, at der bliver mindre og mindre overskudsmad at dele ud af og at maden bliver solgt i stedet for, at der genereret mere og mere overskudsmad.

– Det er ikke mål i sig selv at uddele flere og flere hundrede tons overskudsmad hvert på. Dette tal bør være mindre og mindre. Heldigvis ved jeg fra de sidste snart 10 år, hvor Stop Spild Af Mad har eksisteret, at der er sket meget, og flere og flere detailkæder er blevet meget bedre til at sælge maden, inden den bliver til overskudsmad bl.a. ved at sætte prisen ned på datovarer.

– I sidste ende skal vi huske på, at der skal lægges meget større vægt på forebyggelse af madspild, men den skaber desværre langt færre overskrifter i aviserne end symptombehandlingen, siger Selina Juul.

Opdateret 10. nov 2020