Mere fokus på madspild på Foodexpo
Ifølge tal fra Miljøministeriet, smider danskerne hvert år 700.000 ton mad ud, der kunne have været spist af mennesker eller dyr. Både private organisationer, de offentlige myndigheder og fødevarebranchen arbejder på at mindske spildet, og hos Foodexpo bliver et helt område dedikeret til at sætte madspild på dagsordenen.
I Madspild og Sundhedsområdet vil der både være mulighed for at høre oplæg, spille Madspild-spillet, gå i madspildscinema, quizze om madspild og sundhed, prøve VærdikædeBanen og finde ud af, hvor god man egentlig er til at minimere madspild, smage overskudsmad og tale med ambassadørerne.
Paneldebat og peptalk
Køkkenscenen i Hal M byder på et væld af oplæg, hvor en række passionerede mennesker vil dele ud af deres viden om madspild og sundhed.
Søndag formiddag er der f.eks. indbudt til paneldebat, hvor topfolk fra fødevarebranchen blandt andet skal diskutere, hvordan det står til med den nationale fødevaresundhed og hvordan danskerne kan blive mere interesserede i at mindske madspild. Panelet består af bl.a. stifter af Stop Spild af Mad og madspildsekspert Selina Juul, direktør for DLF (Dagligvareleverandørerne) Niels Jensen, kokken Claus Holm og Tine Skriver, fødevarechef i HORESTA.
Selina Juul kigger også forbi senere med en mere direkte peptalk om at stoppe madspild og Karen-Inger Thorsen fra Fødevarebanken kommer og lægger op til debat om, hvad der egentlig skal ske med industriens overskud af mad.
Fødevarebanken rydder op
Under messen og når det hele er slut, vil Fødevarebanken samle overskudsmad ind fra udstillerne for at dele det ud til organisationer, der hjælper socialt udsatte.
- Fødevarebanken og Foodexpo har et rigtig godt samarbejde om indsamling af overskudsvarer. I år har vi oprustet, så vi sikrer, at endnu flere af messens overskudsvarer kommer ud til mennesker med behov. Og så er vi glade for, at vi sammen med Foodexpo kan sætte fokus på, hvor meget der efterhånden sker på madspildsområdet, siger direktør i Fødevarebanken Karen-Inger Thorsen.
Samarbejdet startede i 2014, hvor Fødevarebanken samlede over ét ton overskudsvarer på Foodexpo, der blev leveret videre til 30 organisationer. Siden har Fødevarebanken tredoblet distributionskapaciteten og forventer derfor at kunne samle 5-9 ton mad sammen blandt udstillerne.