Maden bliver billigere i supermarkedet - og dyrere på restauranten
Der kan være lidt trøst at hente fra en uventet kant til de dagligvarebutikker, som oplever at miste omsætning til restauranter og cafeer.
Ifølge de nyeste tal for forbrugerpriserne fra Danmarks Statistik er butikkerne nemlig blevet mere konkurrencedygtige på pris det seneste år.
Hvor butikspriserne på fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer i den varme sommermåned juli var faldet med 1,0 pct. i forhold til juli 2017, gik det den modsatte vej for udespisnings-priserne.
'Restauranter og hoteller har den største prisstigning i juli i forhold til samme måned sidste år. Stigningen på 3,7 pct. skyldes i høj grad højere priser på restaurant og cafebesøg', skriver Danmarks Statistik i det forbrugerprisindeks, der er offentliggjort fredag morgen.
Den overordnede inflationstakt forblev uændret på 1,1 pct.
- En inflation på 1,1 pct. er i den lave ende set i et historisk perspektiv, men inflationen har været lav over de seneste år. Så sent som i marts havde vi en inflation på 0,5 pct. Vi oplever i øjeblikket pæn økonomisk fremgang herhjemme – normalt ville et opsving give et opadgående pres på priserne, men det er først nu, vi så småt begynder at se det herhjemme, siger økonom i Dansk Erhverv, Kristian Skriver, i en kommentar til de nye tal.
Billigere fra eftersommeren 2017
Prisfaldene det seneste år i discountbutikker og supermarkeder tog fart fra eftersommeren, hvor Salling Groups varehuskæde Føtex lancerede sin store 'Føtæsk'-kampagne med 2000 varer til discountpris.
Også Føtex' konkurrenter har sænket priserne indenfor det sidste års tid.
Blandt de fødevarer, der er blevet markant billigere det sidste år, er frugt og grøntsager.
Isoleret set steg butikkernes fødevarepriser fra juni til juli i år med 0,7 pct., men ikke så meget, at det annullerede prisfaldene.