Lavvækst plager stadig dagligvaresalget
Med de første ni måneder af 2019 opgjort tegner året umiddelbart til at blive et af de pænere for dagligvarehandelen i lang tid - uden at der ligefrem er grund til at juble.
Ifølge det seneste detailomsætningsindeks fra Danmarks Statistik steg omsætningen på fødevarer og andre dagligvarer marginalt i september, både når man sammenligner med niveauet i august og med samme måned i 2018.
Måneds-stigningen er på 0,1 pct., mens stigningen på årsbasis er 0,2 pct.
Dermed fortsætter en tendens til stabilisering af det omsatte volumen, som har stået på siden Salling Groups Føtex-kæde og en del konkurrenter sænkede priserne fra eftersommeren 2017.
Men overordnet set har de overordnede nye tal for detailsalget i september fremkaldt en moderat bekymring hos Tore Stramer, der er cheføkonom hos Dansk Erhverv.
- De seneste måneders svage udvikling i detailsalget skal formentlig ses i sammenhæng med, at forbrugertilliden er faldet støt over de seneste måneder. Forbrugerne er særligt blevet mere bekymret på dansk økonomis vegne og forventer stigende arbejdsløshed. Når forbrugerne bliver mere bekymrede for fremtidsudsigterne, så er automatreaktionen normalt, at der skrues ned for forbruget og op for opsparingen, siger han i en kommentar.
Vækst i små og store butikker
Med de aktuelt stigende fødevarepriser fører et stabilt volumen i dagligvaresalget imidlertid til en højere omsætning, når man måler i kroner og øre.
I september lå fødevare-inflationen på 1,3 pct. Dermed medvirker prisstigningerne til for første gang meget længe at sikre indekstal over 100 hele vejen rundt i de dagligvare-relaterede underbrancher, som Danmarks Statistik opgør med en måneds forsinkelse.
Fra januar til og med august har de mindste butikker - købmænd og kiosker - en salgsfremgang på 0,2 pct. i år, mens supermarkederne er på 0,4 pct.
Discount er vokset 1,9 pct., mens den gruppe, hvor varehusene ligger, er oppe med hele 3,2 pct.