Hamp kan blive ny superfood
Møllerup Gods har 70 hektar med hamp på markerne omkring godset på Djursland og yderligere 230 hektar i samarbejde med andre landmænd. Industrihamp, vel at mærke, der er i familie med cannabis, men hvis blade har et THC-indhold under 0,2 pct. og derfor ikke har nogen euforiserende effekt. Det skal bl.a. blive til mel, frøblandinger og madolie.
Dyrkningen af hamp til fødevarer er endnu ikke slået meget igennem i Danmark, men i bl.a. Canada, Iran og Rumænien er man længere fremme. Og i USA findes der både smør, energibarer, olie, mælk og meget andet på hylderne i diverse helsekostforretninger.
Hampen, der bruges til brødblandinger, mel og meget andet, er restprodukter fra godsets produktion af isolerings- og vækstmåtter. Brugen af restprodukter mindsker ressourcespild, men udnytter også at planten indeholder en række positive egenskaber og ernæringsstoffer.
I Danmark dyrkes der i alt hamp på cirka 600 hektar. Møllerup Gods står for de 300 og er de første, der har satset på hamp som fødevare i stor skala. Eller i hvert fald de første til at tage det op igen. Hampen har nemlig været brugt som nærende fødevare i hundredevis af år. ’Det gamle superfood’ kalder de det på Møllerup Gods.
- Hampen indeholder både proteiner, umættede fedtsyrer og fibre. Og så passer det jo godt ind i denne her sundhedsbølge, hvor vi spiser tang, soja osv., siger professor Dr. Med. Jens Christian Djurhuus, der er mødt op til præsentationsmøde om hamp som fødevare på Møllerup Gods for at uddybe plantens sundhedsperspektiv.
Ifølge Jens Christian Djurhuus har industri-varianten af hamp nogle komponenter, der bl.a. kan have en effekt på hjertekarsygdomme, gigt og mave/tarm-problemer. Og så skal man endelig ikke forveksle den med cannabis.
Samarbejde med Dansk Cater
Selvom industrivarianten af hampplanten næsten ikke indeholder stoffet THC og slet ikke i de frø, der bruges til produktion af fødevarer på Møllerup Gods, mødes hampen stadig med en god portion skepsis. Det har køkkenchef på Aros Aarhus Kunstmuseum, Bjørn Madsen, oplevet mange gange. Restauranten arbejder sammen med Møllerup Gods og har flere retter med hamp på menuen.
- Mange har en forudindtaget holdning til hamp. Jeg oplever det især ved, at vores gæster er nysgerrige og spørger meget ind til vores retter med hamp. Og så ender de altid med at prøve f.eks. desserten med hamp, i stedet for en mere almindelig dessert - fordi det er spændende, siger han.
For Bjørn Madsen har hampen også udfordret hans egenskaber som kok, fordi en ny smag i køkkenet kræver nytænkning og sætter kreativiteten på prøve.
Ifølge Pernille Buhl, der bl.a. er forfatter til en bog om mad med hamp og er marketingskoordinator på Møllerup Gods, har hampefrøene en nøddeagtig smag og det samme gør sig gældende for olien. Hampemel er en forholdsvis grov mel uden gluten.
Møllerup Gods udvikler fortsat nye produkter, men indtil videre har de 16 produkter, der indeholder hamp. Udover et samarbejde med Dansk Cater sælges produkterne kun via godsets webshop og hos nogle få udvalgte forhandlere, men inden længe er produkterne på vej ud i dagligvarehandlen.
Foto: Ulrik Samsøe Figen
[gallery td_gallery_title_input="Foto: Ulrik Samsøe Figen" ids="eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE2XC8wNlwvaGFtcF9tXHUwMGY4bGxlcnVwLWdvZHNfMDlfdXNmLmpwZyIsInRpdGxlIjoiaGFtcF9tXHUwMGY4bGxlcnVwIGdvZHNfMDlfdXNmIiwiY2FwdGlvbiI6IlNpZHN0ZSBcdTAwZTVyIGR5cmtlZGUgTVx1MDBmOGxsZXJ1cCBHb2RzIGhhbXAgcFx1MDBlNSAzMCBoZWt0YXIuIEkgXHUwMGU1ciBoYXIgZGUgMzAwIGhla3RhciBtZWQgaW5kdXN0cmloYW1wLiIsImFsdCI6IiIsImRlc2NyaXB0aW9uIjoiIn0=,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE2XC8wNlwvaGFtcF9tXHUwMGY4bGxlcnVwLWdvZHNfMDdfdXNmLmpwZyIsInRpdGxlIjoiaGFtcF9tXHUwMGY4bGxlcnVwIGdvZHNfMDdfdXNmIiwiY2FwdGlvbiI6IklmXHUwMGY4bGdlIFByb2Zlc3NvciBEci4gTWVkLiBKZW5zIENocmlzdGlhbiBEanVyaHV1cyBlciBoYW1wIGVuIGtpbGRlIHRpbCBiXHUwMGU1ZGUgcHJvdGVpbmVyLCB1bVx1MDBlNnR0ZWRlIGZlZHRzeXJlciBvZyBmaWJyZS4iLCJhbHQiOiIiLCJkZXNjcmlwdGlvbiI6IiJ9,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE2XC8wNlwvaGFtcF9tXHUwMGY4bGxlcnVwLWdvZHNfMDZfdXNmLmpwZyIsInRpdGxlIjoiaGFtcF9tXHUwMGY4bGxlcnVwIGdvZHNfMDZfdXNmIiwiY2FwdGlvbiI6IlZlZCBwclx1MDBlNnNlbnRhdGlvbmVuIGFmIGdvZHNldHMgbnllIHNhdHNuaW5nIGJsZXYgZGVyIHVkZGVsdCBzbWFnc3ByXHUwMGY4dmVyIHBcdTAwZTUgbWFkIG1lZCBoYW1wLiBIZXIgYlx1MDBlNWRlIGJyXHUwMGY4ZCBvZyBzbVx1MDBmOHIgbWVkIGhhbXAuIiwiYWx0IjoiIiwiZGVzY3JpcHRpb24iOiIifQ==,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE2XC8wNlwvaGFtcF9tXHUwMGY4bGxlcnVwLWdvZHNfMDVfdXNmLmpwZyIsInRpdGxlIjoiaGFtcF9tXHUwMGY4bGxlcnVwIGdvZHNfMDVfdXNmIiwiY2FwdGlvbiI6Ik1cdTAwZjhsbGVydXBzIEdvZHNcdTIwMTkgaGFtcGVzb3J0aW1lbnQgaW5rbHVkZXJlciBibC5hLiBvbGllLCBtZWwsIGJhZ2VibGFuZGluZ2VyIG9nIGhhbXBlZnJcdTAwZjguIiwiYWx0IjoiIiwiZGVzY3JpcHRpb24iOiIifQ==,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,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE2XC8wNlwvaGFtcF9tXHUwMGY4bGxlcnVwLWdvZHNfMDRfdXNmLmpwZyIsInRpdGxlIjoiaGFtcF9tXHUwMGY4bGxlcnVwIGdvZHNfMDRfdXNmIiwiY2FwdGlvbiI6Ik1cdTAwZjhsbGVydXAgR29kcyBoYXZkZSBkZW4gMTcuIGp1bmkgaW52aXRlcmV0IGluZGVuZm9yIHRpbCBwclx1MDBlNnNlbnRhdGlvbiBhZiBnb2RzZXRzIGZcdTAwZjhyc3RlIHNlcmllIGFmIGhhbXBlcHJvZHVrdGVyLiIsImFsdCI6IiIsImRlc2NyaXB0aW9uIjoiIn0="]