Fødevarepriser stiger tre gange hurtigere end inflationen

Forbrugere 14. apr 2020 -
This describes the image
Arkivfoto: Henrik Frydkjær
Skrevet af: Søren Tougaard

Mens inflationen på 0,8 pct. var dobbelt så høj som prisudviklingen på fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer i februar, er billedet omvendt i marts.

Her er prisen på fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer steget med 1,2 pct. i forhold til marts sidste år, mens den overordnede inflation i Danmark nu blot er på 0,4 pct. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Ifølge Danmarks Statistik er prisen på især svinekød med til at trække fødevarepriserne op. Her er prisen på svinekød steget med lidt over 16 pct. det seneste år, mens okse- og kalvekød til sammenligning kun er steget med 1,8 pct. i samme periode.

Den stigende pris på svinekød, der er en direkte konsekvens af den afrikanske svinepest i Kina, ses også i pålægskategorien. Her er tørret, saltet eller røget kød steget med lidt over 14 pct. siden marts sidste år.

Samtidig må forbrugerne også betale næsten 10 pct. mere for margarine og andre vegetabilske fedtstoffer, mens chips er blevet lidt over 5 pct. dyrere siden marts 2019.

Flere prisfald i store kategorier

Forbrugerne kan dog også glæde sig over, at det langt fra er alle dagligvarer, der stiger i pris. F.eks. er prisen på læskedrik og æg faldet med 5 pct. det forgange år, mens olivenolie er faldet lidt over 3 pct.

Også prisen på øl og vin faldet 2-3 pct. det seneste år.

Den væsentligste årsag til, at inflationen dykker herhjemme, er at prisen på benzin og diesel nu er på det laveste niveau siden november 2016.

Danmarks Statistiks forbrugerprisindeks er beregnet på baggrund af tal indsamlet i perioden 7.-15. marts.

 

 

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?